האוויר יוצא: שיעור הלוואות הבלון מתוך כלל המשכנתאות - הנמוך מזה שנה וחצי
היקף המשכנתאות נותר גבוה גם ביוני ועמד על כ-8.9 מיליארד ש"ח - 15% יותר מיוני אשתקד, כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ב'). ההגבלות על מבצעי המימון מתחילות להשפיע, ובשיעור הלוואות הבלון חלה ירידה ל-14.5% מתוך כלל הביצועים, לעומת 16% במאי. התאחדות יועצי המשכנתאות: "הוראת השעה של בנק ישראל מחזירה את הוודאות לשוק"

היקף המשכנתאות שנלקחו בחודש יוני השנה עומד על 8.911 מיליארד שקל, כך עולה מנתוני בנק ישראל המתפרסמים היום (ב'). מדובר בירידה של 4.4% לעומת החודש מאי, אך גם בעלייה של 15.1% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בסך הכל, במחצית הראשונה של השנה נלקחו משכנתאות בהיקף של 50.11 מיליארד שקל, עלייה של 30% לעומת התקופה המקבילה אשתקד אז עמד היקף המשכנתאות שנלקחו על 38.57 מיליארד שקל.
הלוואות הבלון שנוטלים קבלנים לטווח קצר עמדו בחודש יוני על 1.292 מיליארד שקל שהיוו 14.5% מכלל המשכנתאות שנלקחו באותו החודש. מדובר בירידה של 1.5 נקודות אחוז לעומת שיעור הלוואות הבלון בחודש מאי מתוך סך ההלוואות, שעמד על 16%. למעשה מדובר בשיעור הנמוך ביותר של הלוואות הבלון מאז ינואר 2024 אז עמד היקף הלוואות הבלון מתוך סך ההלוואות על 14.1%.
הירידה בשיעור הלוואות הבלון מעידה על הירידה בהיקפם של מבצעי המימון שהוצעו על ידי הקבלנים לרוכשי הדירות, שכן אלה אפשרו תשלום הון עצמי נמוך במיוחד בעת החתימה על החוזה (5% עד 20% בלבד), ותשלום היתרה רק במועד האכלוס. יש לציין כי לא כל הלוואות הבלון שבנק ישראל מדווח עליהם הן לטובת דיור אולם הוא לא עושה הפרדה בין סוגי הלוואות הבלון.
עוד על פי הנתונים, מרבית ההלוואות שנלקחו היו במסלול ריבית שאינו צמוד מדד (83.8%). מדובר במגמת עלייה מתמשכת שהתחילה בנובמבר 2022 אז עמד היקף ההלוואות במסלול זה על 68% מתוך כלל המשכנתאות. בתוך כך, היקף המשכנתאות שנלקחו בריבית משתנה במסלול זה עומד על 49% מכלל המשכנתאות. בסך הכול, היקף המשכנתאות שנלקחו בריבית משתנה (בשני המסלולים) הסתכם ב-5.794 מיליארד שקל, שהם כ-65% מכלל המשכנתאות שנלקחו באותו החודש.
כמו כן, הריבית הממוצעת במסלול הצמוד מדד עלתה עומדת זה החודש השני על 3.5%. תקופת פירעון הממוצעת במסלול עומדת על 21.4 שנים, עלייה קלה לעומת החודש הקודם אז עמדה תקופת הפירעון על 21.1 שנים. במסלול הלא צמוד מדד עומדת הריבית הממוצעת על 5%, זה החודש השביעי ברציפות. תקופת הפירעון הממוצעת במסלול זה עומדת על 23.6 שנים, עלייה קלה מחודש קודם אז עמדה תקופת הפרעון על 23.3 חודשים.
"יש להפוך את ה'משכנתה לכל מטרה' לקבועה"
בהתאחדות יועצי המשכנתאות הצביעו על כך שלצד הירידה בשיעורן של הלוואות הבלון, נשמרה היציבות בביצועי ה"משכנתה לכל מטרה" שעומדים על כ-6.3% מסך ביצועי המשכנתאות בחודש יוני. בהתאחדות אמרו בעקבות הדו"ח כי: "הוראת השעה של בנק ישראל מחזירה את הוודאות לשוק ומחזקת את שוק דירות ה'יד השניה'".
בהתאחדות ציינו עוד כי "הדרישה ל'משכנתאות לכל מטרה' נמשכת גם כיום, שנתיים לאחר שהמלחמה החלה. בעלי הלוואות קמעונאיות בהן שיעור הריבית עלה, הרגישו על בשרם עליה חדה בהחזר החודשי והחליטו לאחד הלוואות בשעבוד הנכס ולפרוס לתקופה ארוכה על מנת לשרוד".
לאור הביקוש, הצורך והבחירה של הציבור בהלוואות לכל מטרה ובהמשך למאבק של ההתאחדות כדי להאריך את הוראת השעה – מבקשים כיום בהתאחדות להפוך את הוראת השעה שתמשך עד סוף 2025 להוראה קבועה.
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות