מכה לרוכשי הדירות החדשות: זו הסיבה לזינוק החריג במדד תשומות הבניה

בסוף השבוע האחרון עדכנה הלמ"ס את מדד תשומות הבניה כלפי מעלה באופן חריג, עם עלייה של 2.6%. זאת לאחר שב-2024 כולה, מעולם לא חלה התייקרות חודשית של יותר מחצי אחוז. הסיבה – בלמ"ס נענו באיחור ניכר לתלונות שנשמעות זה זמן רב מצד הקבלנים ושינו את אופן חישוב רכיב שכר העבודה במדד, על רקע הפסקת עבודת הפועלים הפלסטינים ועליית חלקם של הפועלים הזרים שהעסקתם יקרה בהרבה. מי שישלם את המחיר הם רוכשי הדירות החדשות

שיתוף הכתבה
אתר בנייה בתל אביב (שאטרסטוק) אתר בנייה בתל אביב (שאטרסטוק)

כבר תקופה ארוכה שנשמעות קריאות מצד הקבלנים על כך שמדד תשומות הבנייה אינו משקף את עלויות הבנייה בפועל. מלבד עלייה עלויות חומרי הבנייה, תלונות רבות נשמעו על עלייה בשכר העובדים בשל החלפת העובדים הפלסטינים בעובדים זרים שעלות שכרם גבוהה יותר. העלייה בשכר העובדים לא השתקפה במדד תשומות הבנייה עד ינואר השנה. 

ביום שישי האחרון פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) את מדד תשומות הבנייה , שעלה בצורה דרסטית בחודש ינואר, ב-2.6%. לשם השוואה, בשנת 2024 עלה המדד בשיעור חודשי של 0.2%-0.5%  בלבד. העלייה במדד תשומות הבנייה נבעה משינויים מתודולוגיים שביצעו בלמ"ס לטובת חישוב המדד ורוכזו ביחד במדד חודש ינואר. העדכונים פורסמו בנספח מיוחד בעת פרסום המדד.

סיכום 2024 בשוק השכירות: עלייה של כמעט 5% בשכ"ד הממוצע, וזו העיר שבה חלה קפיצת המחיר החדה ביותר
מחירי הדירות נחשפים: בתל אביב כבר תשלמו 1.2 מיליון שקלים לחדר, בירושלים המחירים דווקא בירידה

"היעדרם של עובדים פלסטינים חייבה הכנסת עובדים אחרים לענף", נכתב בהודעת הלמ"ס, "בהתאם למדיניות הממשלה הוגדלו מכסות העסקת עובדים זרים שמחליפים את הפועלים הפלסטינים וחל גידול במספר הפועלים הזרים המועסקים בענף. בפועל, תהליך החלפת הפועלים הפלסטינים בזרים התרחש בהדרגה ועד כה, על פי הנתונים השוטפים של הביטוח הלאומי, הוחלפו כשליש מהעובדים הפלסטינים על ידי עובדים זרים. כיוון שעלות השכר לעובד זר גבוהה באופן משמעותי (פי שניים ויותר) מעלות השכר לפועל פלסטיני, החלפת העובדים הפלסטינים בפועלים זרים הביאה בהכרח לעלייה ניכרת בשכר העבודה, שבאה לידי ביטוי במדד ינואר 2025".

שיעור הפועלים הזרים והפלסטינים הוכפל פי 6

בראש ובראשונה, עודכן הרכב המשקל הפנימי של סעיף שכר העבודה של פועלי בניין. משקל מדד שכר עבודה, נקבע לאחרונה בסקר שנערך בשנת 2011.  אך עם השנים, השתנה בהדרגה הרכב פועלי הבניין שהועסקו בענף. "שינוי מהותי בהרכב הפועלים חל במיוחד בתקופת מלחמת חרבות ברזל (בה הופסקה כמעט לחלוטין העסקתם של עובדים פלסטינים בכוח העבודה)", ציינו בלמ"ס, "לפיכך עלה הצורך לבחון מחדש את משקלי העובדים הישראליים, הזרים והפלסטינים במדד, ערב המלחמה.

"בעדכון הסל בשנת 2011, בהרכב פועלי הבניין היו כ-95% פועלים ישראלים וכ-5% פועלים זרים ופלסטינים, בעוד שערב המלחמה ההרכב היה בפועל כ-71% פועלים ישראלים וכ-29% פועלים זרים ופלסטינים. הרכב זה השפיע באופן ניכר על שינויי המדד בתקופת המלחמה בהשוואה למשקלות שנקבעו בשנת 2011". המשקלות המעודכנים חושבו על סמך ממוצע נתוני הביטוח הלאומי בהתייחס למספר הפועלים ולשכרם בתקופה שבין ספטמבר 2022 עד אוגוסט 2023.

שינוי נוסף שבוצע הוא אופן חישוב שכרם של הפועלים הזרים אשר תרמו לעליית מחירים נוספת (של הזרים) בכ-1.5%. עד כה התקבלו הנתונים מקבלנים ותאגידי כוח אדם המיועדים לענף הבנייה. על פי הלמ"ס עד פרוץ המלחמה, שיטת איסוף נתונים זו שיקפה בצורה מיטבית את שינויי שכר העבודה של העובדים הזרים. עם פרוץ המלחמה והשינוי בהרכב כוח העבודה בענף, נטען שחלו תנודות שכר משמעותיות שלא באו לידי ביטוי בדיווחים לאחר בחינת מקורות מידע נוספים. לכן נבחנו שינויי המחירים של שכר הפועלים הזרים על ידי שימוש במקורות מידע נוספים כגון מחירונים של עלויות פרויקטים בענף. 

מדד תשומות הבנייה מודד את השינויים החלים במשך הזמן בהוצאה הדרושה לקניית "סל" קבוע של חומרים, מוצרים ושירותים המשמשים לבניית בתי מגורים, והמייצג את הרכב הוצאות הבנייה של קבלנים וקבלני משנה. נפגעים עיקריים מהעלייה הגדולה במדד תשומות הבנייה הם רוכשי הדירות החדשות אשר מחירן מוצמד למדד. 


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ commentsComp.length - index }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.message }}
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:מדד תשומות הבנייהקבלניםחומרי בנייןפועלים פלסטינים

 
מחפש...