סנונית ראשונה? גשם תפצה ב-6 מיליון שקל עשרות רוכשי דירות בשל עיכובים במסירה
כך פסק המחוזי בבאר שבע בעקבות תביעה שהגישו בעלי 66 דירות בפרויקט באשקלון, שטענו לעיכובים שנעו בין 9 ל-14 חודשים במסירה. השופט דחה את נימוקי היזמית לפיהם העיכוב נבע ממגפת הקורונה וממבצע "שומר חומות". נציג התובעים: "היזמים הורגלו שמעטים מגישים תביעות. יש כאן מסר ברור של ביהמ"ש". גשם: "מדובר בתופעה מערכתית שמשפיעה על כלל חברות הנדל"ן בישראל"

פסק דין שניתן בשבוע שעבר בבית המשפט המחוזי בבאר שבע על ידי השופט עמית כהן, קבע כי החברות " גשם החזקות " ו"משכנות אשקלון הצעירה" - חברת הפרויקט בבעלות גשם אחזקות, תחויבנה לשלם סכום של כ-6 מיליון שקלים (כולל ריבית והצמדה) לבעליהן של 66 דירות בפרויקט באשקלון בגין עיכוב במסירת הדירות.
מדובר בפרויקט מחיר למשתכן בשכונה הצפונית בעיר אשקלון שיצא להגרלה ב-2017, במסגרתה הוגרלו 80 דירות, כאשר המחיר למטר נקבע על 7,483 שקלים. עוד קיבלו הרוכשים מענק של 40 אלף שקלים. סך הדירות בפרויקט עומד על 114 שנבנו בארבעה בניינים.
לפסק הדין המלא של ביהמ"ש המחוזי
על פי ההסכמי המכר בין גשם החזקות לזוכים, הדירות היו צריכות להימסר לזוכים ב-31.12.2021. פסק הדין קבע כי משך העיכוב במסירת הדירה השתנה מדירה לדירה והוא נע בין 9 חודשים ל-14 וחצי חודשים. זאת למרות שלטענת התובעים משך העיכוב בפועל נע בין 15-17 חודשים. לאור העיכוב במסירה החליטו בעליהן של 66 דירות, באמצעות באי כוחם עורכי הדין אלי סגל וישראל פרידמן, לתבוע את החברות.
בתמצית הטענות שהגישו החברות הנתבעות לבית המשפט באמצעות בא כוחם, עו"ד חן כהן, טענו החברות כי העיכובים שנוצרו במסירת הדירה אינם בשליטתן וכי מדובר ב"נסיבות מוצדקות". בתוך כך מצויין בתמצית הטענות כי התפשטות נגיף הקורונה הובילה לעיכוב של שישה חודשים ומבצע שומר חומות הוביל לעיכוב של חודש נוסף. כמו כן, טענו החברות כי החלפת הקבלן המבצע גרמה לעיכוב של שלושה חודשים, ועיכובים בהוצאת היתר הבנייה הובילו לעיכוב של עשרה חודשים בבנייה.
השופט עמית כהן דחה את טענות הנתבעות וקבע כי בגין כל חודש עיכוב ישולם לרוכשים תשלום שכר דירה חודשי שישולם שינוע בין 3,783-5,596 שקלים. יצויין כי בהתאם להסכמת התובעים והנתבעות פסק הדין ניתן על דרך הפשרה, לפי סעיף 79א' לחוק בתי המשפט. כפועל יוצא פסק הדין ניתן ללא נימוקי השופט. מנגנון הפיצוי קובע כי עבור שמונת החודשים הראשונים של האיחור במסירה, סכום הפיצוי החודשי יוכפל ב-1.5 ואילו עבור יתר התקופה סכום הפיצוי יוכפל ב-1.25. בחישוב מהיר קרן הפיצויים עומדת על 5.28 מיליון שקל. לסכום זה צורפו ריבית והצמדה וכך הסכום הכולל לתשלום יהיה כ-6 מיליון שקלים.
החברות הנתבעות טענו כי כי התפשטות נגיף הקורונה הובילה לעיכוב של שישה חודשים ומבצע שומר חומות הוביל לעיכוב של חודש נוסף. שופט עמית כהן דחה את טענות הנתבעות וקבע כי בגין כל חודש עיכוב ישולם לרוכשים תשלום שכר דירה חודשי שישולם שינוע בין 3,783-5,596 שקלים
עוד קבע השופט כהן כי הנתבעות ישיבו לתובעים את ההוצאות שהוציאו בגין התביעה. כמו כן הנתבעות ישלמו לתובעים שכר טרחה של 141,600 שקלים כולל מע"מ, אשר יתחלק בין התובעים באופן יחסי.
עו"ד אלי סגל, שותף במשרד יהב ושות', אשר ייצג את הדיירים בהליך, אמר בעקבות פסק הדין כי "זוהי פסיקה חשובה אשר יש בה אמירה חד משמעית ליזמים ולקבלנים, שטענות עיכוב עקב כח עליון, מגפות, מלחמות ודחיות עקב הרשויות, לא די שיאמרו בחלל האוויר, הן תידרשנה להציג עיכוב בפועל.

"פסקי דין מסוג זה אשר יש בהם תשלום של כ-90% מסכום התביעה, יכול ויביאו בעתיד לכך שיזמים וקבלנים יתחילו לשלם בגין עיכוב מדי חודש בחודשו כפי שקבוע בחוק המכר. הם הורגלו שמעטים מגישים תביעות ואלו שמתפשרים מקבלים לכל היותר 50% ממה שמגיע להם, לא כך במקרה זה. המסר ברור: יזמים יידרשו לשלם – והחוק לא יישאר על הנייר. כך נראית מערכת משפט שמציבה גבולות ברורים ומגינה על זכויות הרוכשים".
גשם: "תופעה מערכתית שמשפיעה על כלל חברות הנדל"ן"
מגשם החזקות נמסר בתגובה: "נוכח מלחמת שומר חומות, השפעות הקורונה הדרמטיות על שוק הנדל"ן והעובדה שהוקפאו ההיתרים על ידי הוועדה המקומית, התופעה שאנו עדים לה כיום אינה מקומית או נקודתית – אלא תופעה מערכתית שמשפיעה על כלל חברות הנדל"ן בישראל.
"בשל כך, הנושא הגיע לפתחה של התאחדות הקבלנים, שפועלת באופן נרחב מול משרדי הממשלה, הרגולטורים וגופי המימון כדי לייצר פתרונות. אנשי ההתאחדות מקימים ישיבות תכופות עם שרי האוצר והשיכון, ויוזמת מהלכים שכוללים הקלות רגולטוריות, דחיות בתשלומים לרשות מקרקעי ישראל, תמריצים לרוכשים וליזמים, וסיוע בהתמודדות עם המצב. בנוסף, ארגונים מקצועיים נוספים מתאגדים כדי להעלות את הקול של העוסקים בתחום – הן ברמה התקשורתית והן בזירה הפוליטית. כולם מבינים שבלי התערבות ממשלתית חכמה ומהירה, ענף הבנייה עלול להיכנס למשבר מתמשך".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות