איך קרה שהאבן המתועשת תפסה את מקומה של האבן הטבעית?
אבן מתועשת הפכה לבחירה המועדפת לעיצוב חוויה אדריכלית מושלמת גם בפרויקטים היוקרתיים ביותר

כאשר אתם מטיילים ברחובות המרכזיים של ירושלים - בצלאל, בית לחם, הפלמ"ח, האומן - האם עצרתם פעם להתבונן במדרכות מתחת לרגליכם? רבים בטוחים שהם פוסעים על אבן טבעית, אחרי הכל, ירושלים היא עיר האבן. אך האמת עשויה להפתיע אתכם.
"לפני כשבע שנים עיריית ירושלים אפיינה את כל רחובות מרכז העיר באבן טבעית מסוג גרניט", מספרת טל טלמור דותן מנהלת מחלקת תכנון אדריכלי ושיווק מחברת אקרשטיין. "אך לאחר שהצענו מוצר חדשני באבנים מסוג 'אומבריאנו', שהינן אבנים בגימור המדמה אבן טבעית, העירייה החליטה לאפיין את כל הריצופים במרכז העיר בסדרה זו. היום, האבנים האלה משמשות את שפת הרחוב ברחובות הראשיים בירושלים".
זו אינה החלטה של מה בכך. עבור עיר שהאבן הטבעית היא חלק מזהותה, המעבר לאבן מתועשת מדגים שינוי תפיסה משמעותי. מדוע? כי עבור יזמים, מתכננים וגופי ביצוע, הבחירה בין אבן טבעית לאבן מתועשת מושפעת ממגוון פרמטרים מהותיים - עלויות, לוחות זמנים, תחזוקה, קיימות ואסתטיקה.

רח' בצלאל בירושלים, ריצוף בגמר 'אומבריאנו' , פרטים סטנדרטים ירושלים רחל ויינר אדריכלות נוף
המהפך בתפיסה: האם אבן מתועשת היא "פשרה"?
אם יזמים ואדריכלים היו יכולים לבחור ללא מגבלות תקציב, רבים היו בוחרים באבן טבעית, מבלי להבין את ההבדלים לעומק. אולם בפועל, השיקולים מורכבים יותר - ולא מדובר רק בעלות.
מתברר שבמקרים רבים, האבן המתועשת אינה פשרה אלא דווקא יתרון. בשנים האחרונות חלה התקדמות טכנולוגית משמעותית בענף, והיום אבן מתועשת איכותית מציעה איזון מיטבי בין אסתטיקה לפרקטיות, בין יוקרה לכדאיות כלכלית וללא ספק נותנת מענה מרהיב בדומה לאבן טבעית.
"אבן מתועשת זה לא אותה מרצפת אפורה שנמצאת בראש של כולם", מבהירה טלמור דותן. "יכולות החדשנות והמנעד של גמישות אדריכלית ועיצובית בעולם האבנים המתועשות הוא כל כך גבוה, הן מבחינת בחירת האגרגטים שמרכיבים את האבן ועד בחירת הגימורים, הליטושים והעיבודים שהאבן עוברת".
אחד המיתוסים שחשוב לאקרשטיין לנפץ הוא שאבן מתועשת נופלת בנראות שלה מאבן טבעית. כיום ניתן לשחזר צורות וטקסטורות של אבנים טבעיות בגמישות אדריכלית גבוהה מאוד. למעשה, באבן מתועשת ניתן לייצר אחידות מאוד גבוהה וניתן לייצר גוונים וצורות בצורה מדויקת ובנראות מרשימה ללא פשרות . לעומת זאת, באבן טבעית יש הרבה פעמים שונות בין האבנים וקשה מאוד לחזות מראש את הגוון המדויק.
השיקולים המרכזיים בבחירת אבני ואריחי ריצוף
כשבוחנים את השיקולים המרכזיים לבחירת אבני ריצוף בפרויקט, אקרשטיין מציגה שורה של היבטים שיכולים לשנות משמעותית את התוצאה הסופית. לדוגמה, בשוק הבנייה והפיתוח הישראלי מקור חומרי הגלם מהווה שיקול משמעותי. אבן טבעית מיובאת ברובה מסין או מטורקיה, מה שמשפיע על זמינותה ועל לוחות הזמנים של הפרויקט. לעומתה, אבן מתועשת היא תוצרת כחול-לבן, המיוצרת כאן בארץ - והבחירה בה היא למעשה בחירה בכלכלה הישראלית ובפיתוחה.
השנה חוגגת חברת אקרשטיין מאה שנים לפעילותה. מאז החלה לפעול הפכה החברה דוגמה מובהקת לכוחה של התעשייה המקומית, כשלמעשה, השם "אקרשטיין" הפך במרוצת השנים לשם נרדף לאבנים משתלבות בישראל, עד כדי כך שרבים משתמשים בו כשם גנרי.
"התמיכה בתעשייה הישראלית מעניקה לנו יתרון משמעותי", מדגיש אדם שוכן, טכנולוג ראשי של חברת אקרשטיין. "כשאתה בוחר באבן מתועשת מתוצרת מקומית, אתה מקבל לא רק זמינות מיידית של המוצר, אלא גם כתובת - יש אל מי לפנות במקרה הצורך". לדבריו, אבן טבעית דורשת התארגנות מקדימה ארוכה מאוד, בעוד אבן מתועשת זמינה באופן מיידי.
הוא מוסיף כי הייצור המקומי "מאפשר אספקה מהירה מבלי שהיזם צריך להזמין את כל החומרים מראש, וגם בטחון בכך שיהיה מענה מקצועי לכל שאלה או צורך שעולה במהלך הפרויקט".
אספקט נוסף שמשפיע ישירות על העלויות נוגע לאופן ההתקנה. "באבן מתועשת, ההנחה הרבה יותר פשוטה ומהירה", אומר שוכן. "מניחים אותה על חול בלבד או על סומסום ומצע מהודק . לעומת זאת, אבן טבעית בדרך כלל מונחת על טיט ויציקת בטון". הבדל זה, לדבריו, "מייקר משמעותית את העבודה ודורש מיומנות גבוהה יותר מצד הקבלן ".
מעבר לכך, גם נושא התחזוקה הוא שיקול ארוך טווח שמשפיע על עלות החיים של הפרויקט עבור מתכננים ויזמים. "באבן מתועשת, התחזוקה פשוטה בהרבה", מסביר שוכן. "ניתן לפרק בקלות את המשטח ולהשתמש בו מחדש. לעומת זאת, כשיש תקלה באבן טבעית, צריך לפרק ולהשתמש באבן חדשה - אם בכלל קיימת במלאי".
בהיבט ההנדסי, שוכן מציין כי "אבן מתועשת מתאימה לתנועה של רכב כבד הרבה יותר מאבן טבעית. יש לנו יכולת לשחק עם הרכב האבן וגובהו ולהתאים את החוזק לעומסים הנדרשים. היות לאבן המתועשת עמידות גבוהה לשחיקה ולחוזק ניתן להתאים אותה לסוגי עומסים שונים". גמישות זו, לדבריו מאפשרת התאמה מדויקת לצרכים הספציפיים של כל פרויקט.
הנתון שמעניין במיוחד יזמים נוגע לעלויות הכוללות. "אם מגיעים לשורה התחתונה", אומר שוכן, "העלויות של אבן טבעית יקרות ב-50 עד 70 אחוז לפחות לעומת אבן מתועשת". פער זה, המשקף עשרות אחוזים מתקציב הריצוף, הופך את הבחירה למשמעותית במיוחד בפרויקטים רחבי היקף.
ולבסוף, בעידן של מודעות סביבתית גוברת, מציין שוכן את ההיבט האקולוגי: "המוצרים המתועשים הם ידידותיים לסביבה. במוצר מתועש יש ניצול יעיל של חומרי הגלם, אנחנו משתמשים בחומרים ממוחזרים, ועל ידי כך מקטינים את הפגיעה במשאבי הטבע, וכך משיגים ניקוד גבוה לפי תקן לבנייה ירוקה לעומת אבן טבעית". יתרון זה מתחבר באופן ישיר לדרישות עכשוויות של תקינה ירוקה שהולכות ומתחזקות בענף הבנייה בניגוד לכריית אבן טבעית הגורמת לנזק סביבתי עצום בנוף ובמערכות אקולוגיות.

הפיאצה באשקלון, ריצוף טרצו דגם מראות,מקום אדריכלות נוף ותכנון עירוני , צילום ניר הופמן
חוויית המשתמש ושפה עיצובית אחידה
"בסופו של דבר, יזמים רוצים לייצר מתחמים שמספקים חוויה כוללת ואיכותית", מדגיש טלמור דותן. "בין אם מדובר במוזיאון, מתחם בית ספר, פארק או מרכז מסחרי - המטרה היא ליצור מרחב שמדבר בשפה עיצובית אחידה, שעובדת היטב עם כל מרכיבי הפרויקט".
לדבריה, כאשר בוחנים את החוויה הכוללת, האבן הטבעית אינה בהכרח המענה האופטימלי. "יופייה של האבן הטבעית", היא מוסיפה, "אינו נתון לוויכוח, אבל התנודתיות בגוון, בטקסטורה ובעובי שלה יכולה לפגוע באחידות ובשפה העיצובית שאדריכלים שואפים אליה. לעומת זאת, האבן המתועשת מאפשרת יצירת שפה עיצובית קוהרנטית ואחידה לאורך כל הפרויקט".
על פי הניסיון הרב שנצבר באקרשטיין, היכולת של האבנים המתועשות לתת מראה של אבן טבעית ולחקות כמעט כל אבן מן הטבע, בדיוק ובאחידות שהטבע עצמו אינו מסוגל להם, מאפשרת לנו לקבל את היתרון האסתטי של האבן הטבעית ללא חסרונותיה. כך, שכאשר משלבים זאת עם העלות הכלכלית המשתלמת, העיצוב האטרקטיבי, והזמינות שתואמת את שלבי התקדמות הפרויקט, מתקבלת תמונה ברורה - אלה הסיבות האמיתיות לבחור היום באבן מתועשת.
אם נחפש "אבן בוחן" אמיתית למהפכה בתפיסה, אין מקום מתאים יותר מירושלים. העיר ששמה הפך לשם נרדף לאותנטיות של אבן טבעית, בחרה לשנות כיוון באופן מפתיע. זה כבר לא ניסוי, זו הוכחה.
חדשנות בעולם האבן המתועשת: אריחי הטרצו לריצוף חוץ
"יזמים ומתכננים כיום מבינים שהלב של כל פרויקט מוצלח הוא היכולת לייצר חוויה כוללת", אומרים באקרשטיין. "חלק בלתי נפרד ואף עיקרי מחוויה זו טמון בבחירת חומרי הגמר, ובמיוחד באבן שמעצבת את המרחב". התפיסה המסורתית הייתה שרק אבן טבעית יכולה להעניק את התחושה האותנטית והיוקרתית שמחפשים בפרויקטים איכותיים, אך התפיסה הזו אינה נכונה ולא בכדי היא השתנתה.
אקרשטיין, שמבינה את הצורך העמוק הזה, אינה נחה על זרי הדפנה. החברה שהפכה לשם נרדף לאבנים משתלבות בישראל, מפתחת מוצרים חדשניים שמעניקים את המראה והתחושה של אבן טבעית, תוך שמירה על היתרונות המובהקים של האבן המתועשת. "אנחנו משיקים כרגע סדרה של אריחי טרצו לריצוף חוץ בעלי נראות ייחודית ויוקרתית המיוצרים מתערובת של אגרגטים מובחרים במגוון צבעים, סגנונות וגדלים לבחירה", מספרת טלמור דותן. "אפילו בהיותנו חברה בת 100 שנה, אנחנו מחזירים את הטרצו לאופנה עם סדרה של אריחי טרצו איכותיים בעלי נראות עיצובית יוקרתית שמתחרה באבן טבעית, תוך שמירה על תכונות טכניות מצוינות - ספיגות נמוכה, עמידות גבוהה ותחזוקה קלה לאורך זמן".
אריחי הטרצו לריצוף חוץ פותחו במיוחד עבור מרכזים מסחריים, כיכרות עירוניות, תחנות רכבת, אזורי הסעדה, רחבות עירוניות ופרויקטים יוקרתיים במרחב הציבורי, אלה בדיוק המקומות שבהם בעבר היו בוחרים באופן אוטומטי באבן טבעית. אריחים אלה, המשלבים אסתטיקה יוקרתית עם יתרונות טכניים, מדגימים כיצד אבן מתועשת עכשווית יכולה להתחרות - ואף לעלות - על אבן טבעית.

אריחי טרצו לריצוף חוץ , צילום קית גלסמן
אקרשטיין מזמינים אתכם להגשים את החזון האדריכלי עם אריחי הטרצו לריצוף חוץ בפרויקט הבא שלכם במרחב הציבורי לפרטים נוספים >>
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות