שיווק ללא תאריך תפוגה: עשרות מכרזי רמ"י שכוללים אלפי יח"ד פתוחים לפחות שנתיים וחצי
ניתוח של מרכז הנדל"ן מגלה עשרות מכרזי רמ"י בהיקף של 8,500 יח"ד הפרושים ברחבי הארץ ופתוחים מאז שנת 2022 או לפני. התאריך לסגירתם נדחה שוב ושוב, לעיתים מעל ל-15 פעמים, וברובם חוברת מכרז מעולם לא פורסמה. הגדול מביניהם, לבניית קרוב ל-3,000 יח"ד באשקלון פורסם כבר באוק' 21' ותקוע בשל בעיות טיהור שפכים. כשליש מהמכרזים התקועים - ביו"ש

בתקופה שבה היזמים שמתמודדים עם עלויות מימון גדולות, בוחנים בפינצטה את המכרזים אליהם בכוונתם לגשת, תופעת דחיית תאריכי סגירת המכרזים שמאפיינת את מכרזי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) עשויה להתברר כמזיקה במיוחד. אולם בעוד שברוב המקרים מכרז שפורסם - במוקדם או במאוחר גם ייסגר, מסתבר כי ישנם גם לא מעט מקרים שבהם מכרז נפתח ולא נסגר, לפחות לא לאורך מספר שנים. כך עולה מניתוח שערך מרכז הנדל"ן למכרזי רמ"י אשר ממנו עולה שמכרזים בהיקף של כ-8,500 דירות ברחבי הארץ, פתוחים כבר שנתיים לפחות, תוך שהתאריכים לסגירתם נדחים פעם אחר פעם.
בדיקה שערכנו במרכז הנדל"ן על המכרזים הפעילים כיום באתר רמ"י, מגלה 20 מכרזים לבנייה רוויה שפורסמו לראשונה בשנת 2022 או קודם לכן ואינם מגיעים לכדי סיום. במקום זאת התאריך האחרון להגשת ההצעות נדחה פעם אחר פעם, וברובם המוחלט של המקרים אף לא פורסמה חוברת מכרז. מתוכם, 7 מסווגים כ"מכרז פומבי רגיל" (בהיקף כולל של 3,408 יח"ד), 11 הם מכרזי מחיר מטרה (בהיקף של 4,617 יח"ד) ושניים דיור להשכרה (בהיקף של 429 יח"ד).
בולטים בעיקר מכרז מסוג "מכרז פומבי רגיל" ל-2,829 יח"ד בשכונת האגמים באשקלון ומכרז מסוג "מחיר מטרה" ל-1,625 יח"ד בשפרעם. המכרז בשכונת האגמים באשקלון פורסם לראשונה ברביעי לאוקטובר 2021 – לפני יותר משלוש וחצי שנים (!) ומאז נדחה 17 פעמים כאשר עד כה לא פורסמה חוברת המכרז. המכרז בשפרעם פורסם לראשונה ב-8 לנובמבר 2022 ומאז נדחה 14 פעמים, וגם כאן ללא פרסום חוברת המכרז. בכל הנוגע למכרז בשכונת האגמים באשקלון הרי שעל פי עמדת העירייה לא ניתן לשווק יח"ד בשכונה בעקבות בעיות של הרחבת המט"ש (מכון לטיהור שפכים) והטמנה של קו מתח עליון אשר תוקעים את המשך שיווק הקרקעות.

עוד עולה מתוך הנתונים כי 15% מכלל יח"ד (1,264 יח"ד) שווקו בשלושה מכרזים בירושלים: בשכונת גבעת משואה צפון (664 יח"ד), שכונת הארנונה (400 יח"ד) ומתחם התחנה (200 יח"ד). מעריית ירושלים נמסר כי "מכרזים של רמ"י הם מעניינה של רמ"י. לגבי המכרז במשואה, ראש העיר ועיריית ירושלים אמרו את דברם, בדבר התנגדותם לקידום תוכניות בשטחים הפתוחים והירוקים של העיר, טרם פרסום המכרז וגם לאחר פרסומו. לנוכח עמדת העירייה זו, ותמיכתה בתוכניות רבות של התחדשות עירונית ולאורך צירי הרכבת הקלה, אין זה פלא שלמכרז זה לא הוגשו הצעות, ויתכן שזו הסיבה לכך שהוא עדיין פתוח. חשוב לציין עוד כי בעניין משואה, קיימת הוראה של בית המשפט לשוב ולדון במכרז, כך שכמובן קם הצורך להמתין לסיומו של הדיון".
בין הסיבות לעיכובים - רגישות בטחונית ומדינית
תגובתה של עריית ירושלים ותגובת עיריית אשקלון חושפות כי הסיבות לעיכובים נובעות ממחלוקות בין רמ"י לרשות המקומית, שחלקן אף הגיעו לבית המשפט, ובעקבות בעיות של תשתיות שמונעות את קידומן של התוכניות. אולם, מבט מעמיק יותר בנתונים חושף כי הסיבה לעיכובים נובעת לא פעם מרגישויות מדיניות וביטחוניות. כך על פי הנתונים, שליש מהמכרזים (7 מכרזים) שלא נסגרו בשנתיים האחרונות ממוקמים ביהודה ושומרון. בתוך כך ניתן למצוא מכרז מסוג מחיר מטרה ביישוב בית אל ל-346 יח"ד ושני מכרזים מסוג מחיר מטרה באריאל לבנייה של 313 יח"ד ו-102 יח"ד. למעשה, המכרז הפעיל המוקדם ביותר נפתח לראשונה במאי 2017. מדובר על מכרז מסוג מכרז פומבי רגיל ל-78 יח"ד ביישוב אלפי מנשה באזור יהודה ושומרון.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ רוני בריק, אמר בתגובה לנתונים כי מדובר בתופעה שקיימת במכרזי קרקע כבר שנים אבל העוצמה שלה כעת היא עוד תמרור אזהרה למצב בענף הבנייה והתשתיות שעובר כבר מעל שנה וחצי משבר עמוק מול ממשלה שחייבת לשנות גישה כדי לטפל בו. "המשימות של הענף רק גדלות בכל יום שעובר ואנחנו, היזמים והקבלנים רוצים לחזור לפעילות מלאה ונתקלים בכל פעולה שלנו במכשולים שהמדינה עצמה יצרה.
"אנחנו רואים מעט מאוד טיפול בצרכים של הענף שהפכו לבוערים ועלולים להתרחב ולפגוע בכל ישראלי. שוב ושוב עולות יוזמות של שרים וקובעי מדיניות בממשלה, שנחסמות בשל חוסר תיאום בין המשרדים, לכן אנו שבים ואומרים שהממשלה חייבת להקים קבינט דיור ותשתיות שיתכלל ויוביל פתרונות לכל החסמים המונעים בניה וייצר ודאות שבלעדיה ביצוע עסקים בכלל ויזום בנייה בפרט, הם בלתי אפשריים לאורך זמן".
מרמ"י לא נמסרה תגובה לכתבה.
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות