למרות ההתנגדויות: החוק להגדלת סמכויות הוותמ"ל והפיכתה לקבועה עולה לאישור ועדת השרים לחקיקה
בין היתר קובע החוק כי הוועדה תוסמך להגדיל ב-20% את שטח ההכרזה שאישרה הממשלה, או ב-50% אם מדובר בתוכנית התחדשות. בין המתנגדים גם המשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות שכתב כי עד כה פגעה הוותמ"ל בשטחים שסיפקו 17% מכלל התוצרת החקלאית בישראל. ארגוני סביבה: "הוותמ"ל דוחפת לפיתוח מאסיבי בשטחים הפתוחים"

הצעת החוק של שר הפנים משה ארבל לפיה חוק הותמ"ל יעוגן כהוראה קבועה ולא כהוראה שעה כפי שהתקיים עד כה, צפויה לעלות ביום ראשון הקרוב צפויה לאישורה של ועדת השרים לענייני חקיקה, וזו ככל הנראה תאשר את המשך קידומה כהצעת חוק ממשלתית.
הסיבה לכך, כפי שנכתב בהצעת החוק היא "התמשכות משבר הדיור והצורך במוסד תכנון ארצי קבוע שיעסוק בתכנון מואץ למתחמי מגורים מועדפים, לצד הוועדות המחוזיות, והן בשל הסמכות הנתונה לפי החוק הקיים, לוועדה למתחמים מועדפים לתכנן את המתחמים הסובבים את תחנות המטרו - הליך שצפוי להימשך שנים ארוכות. בנוסף, בחלוף השנים צברה הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים מיומנות מיוחדת בקידום תוכניות מורכבות, ובקידום תוכניות תואמות מאפיינים חברתיים של החברה שבעבורה מקודמת התוכנית (בשים לב למסלולי התכנון וההכרזה), והתחדשות עירונית".
במסגרת החוק החדש מוצעים מספר שינויים. הבולטים שבהם הם מתן סמכות לוועדה למתחמים מועדפים בעת דיון בתוכנית מועדפת, להרחיב את שטח ההכרזה מעבר להחלטת השרים בעד 20% מהשטח שהוכרז, ובמתחם פינוי-בינוי - בעד 50% מהשטח שהוכרז. כמו כן, תבוטל סמכות הרישוי (הוצאת היתרים) של הוועדה בשל הסדרים מקבילים קיימים בחוק התכנון והבנייה. עוד נקבע כי לפחות 15% מיחידות הדיור במתחם מועדף לדיור יימכרו או יוחכרו לציבור במחיר מופחת ממחיר השוק שלהם.
משרדי החקלאות והגנ"ס מתנגדים
הצעת החוק מעוררת ביקורת מצד המשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות. לטענת המשרד להגנת הסביבה "יש מלאי תכנוני מספק, ויש למקד מאמצים בתחום הרישוי. אם הוועדה תהפוך קבועה, יש לייחד את הסמכות שלה לקידום מתחמים להתחדשות עירונית במרקם עירוני ולקידום מתחמים בסביבת מטרו". לגבי הרחבת הכרזה ההכרזה על ידי הוועדה במתחם פינוי-בינוי העיר המשרד להגנ"ס כי "יש להבהיר שסמכות זו תחול רק בסביבת שטח מובנה ולא לגבי שטחים רגישים." כמו כן, טענו במשרד להגנת הסביבה כי "עקיפת מסלולי התכנון הארציים והמחוזיים, תוך התעלמות מתוכניות מתאר ארציות ותוכניות מתאר מחוזיות גורמת לפגיעה בשטחים פתוחים ובדורות הבאים ולניהול לא יעיל של הקרקע".
במענה להערות אלה נכתב על ידי מציעי החוק כי "הוועדה - שהיא ועדת תכנון - מתמקדת בקידום תוכניות מורכבות, במתחמים שהממשלה או ועדת השרים החליטה שהם ראויים להיכנס למסלול תכנון מועדף. מענה למשבר הדיור צריך להיות משולב, בתכנון וברישוי. חסמים מתחום הרישוי מטופלים במקביל (בין היתר באמצעות הרחבת סמכויות מוסדות הרישוי הארציים). כמו כן, דווקא קצב המימוש של תכניות מועדפות לדיור הוא גבוה".
משרד החקלאות טוען כי מאז שנת 2014, החלטות הוותמ"ל פגעו בשטח חקלאי נרחב שסיפק כ-17% מסך התוצרת החקלאית לשוק המקומי בישראל. כמו כן טוענים במשרד החקלאות כי הרכב הוועדה מוטה לטובת נציגי הממשלה וללא ייצוג הולם לאזרח או לרשות המקומית. עוד טוען משרד החקלאות כי יש לצמצם את סמכות הוותמ"ל להרחיב את גבולות של שטח ההכרזה של מתחם מועדף לדיור, לחייב זאת בקבלת הסכמת שר החקלאות ולצמצם את הסמכות לגרוע שטח משבצת של יישוב.
בתגובה להסתייגויות של משרד החקלאות נטען כי בנוגע לגריעת השטח החקלאי הרי שמדובר על גריעה שנתית מידתית המשרתת את הצורך החיוני ביצרית פתרונות דיור איכותיים, בפרקי זמן קצרים לכלל תושבי המדינה. עוד נטען כי "הרכב הוועדה, שנקבע בחוק, כולל נציגות של 3 רשויות מקומיות ובנוסף נציגות של הרשות המקומית הרלוונטית שבתחומה מקודמת התכנית, וכן נציגות של משדר החקלאות, המשרד להגנת הסביבה, משרד התחבורה, ונציג ארגון הגג של הגופים הירוקים. דיוני הוועדה פתוחים לציבור, והוועדה אף נוהגת לקיים דיון מקדמי של "שולחן עגול" שאליו מצטרפים כל הגורמים המעוניינים. הוועדה מקבלת החלטותיה על בסיס כל השיקולים התכנוניים הרלוונטיים".
"משמעות החקיקה היא נזק בלתי הפיך"
שורה ארוכה של ארגוני חברה אזרחית, בהם החברה להגנת הטבע, אדם, טבע ודין, התנועה הקיבוצית, תנועת המושבים בישראל ומרכז השלטון האזורי בישראל, שלחו נייר עמדה לשרים, בו הם מבקשים מהם, שלא לאשר את הצעת החוק. "משמעות החקיקה, היא נזק בלתי הפיך, לתכנון המקצועי, האיכותי המאוזן והיעיל בישראל, שהוא זה שמסוגל להבטיח איכות חיים, לכלל תושבי המדינה, עשרות שנים קדימה", כתבו הארגונים לשרים.
עוד נכתב כי "בעוד שההצדקה לפעילות הוותמ"ל בשנים האחרונות הייתה כי פועלה המרכזי של הוועדה עובר מקידום של תכניות על שטחים פתוחים חדשים, ליותר ויותר תכניות ויחידות דיור בהתחדשות עירונית, הרי ששנת 2024, היא שנת מפנה מטרידה ביותר - היקף יחידות הדיור בהתחדשות עירונית ירד לכ-16% בלבד מסך יחידות הדיור שאישרה הוועדה בשנה זו, בעוד שברמה הארצית, כמחצית מכלל יחידות הדיור שאושרו הן בהתחדשות עירונית. עולה מכך, שהוותמ"ל היא ועדה שדוחפת לפיתוח מסיבי של יחידות דיור, דווקא בשטחים הפתוחים והחקלאיים. לעמדת הארגונים, אין מקום ואין צורך, להפוך את הוועדה לקבועה, כפי שמבקשת לעשות, הצעת החוק".
אסף זנזורי, מנהל תחום התכנון, בחברה להגנת הטבע, הוסיף: "במקום לטפל בשורשי הבעיה (שהם קשיים בביצוע), של משבר הדיור, הממשלה מנסה לתקן, את מה שאינו מקולקל. יש לעצור את ריצת האמוק, לתכנון של עוד ועוד יחידות דיור, שיישבו על המדף ולא ייצאו אל הפועל. הגיע העת להתמקד בפתרונות של חסמי הביצוע, לסיים את פעילותה של הוועדה, להחזיר את כלל היבטי התכנון המפורט לדיור, לוועדות המחוזיות, ולהעביר אליהן את המשאבים האדירים, מהם נהנית הוותמ"ל, כדי לשפר את הליכי התכנון".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות