שדה התעופה יוקם ליד רהט: צעד היסטורי לקידום הדרום או טעות שתעלה ביוקר?

לאחר עשרות שנות דיונים ומאבקים, הכריע אתמול (א') נתניהו כי נמל התעופה המשלים לנתב"ג יוקם באזור צקלג שבצפון הנגב, בסמוך לרהט ונתיבות. זאת בניגוד לעמדות מקצועיות רבות שתמכו באזור נבטים הדרומי יותר, או לחלופין ברמת דוד שבצפון. אנשי מקצוע בענף הנדל"ן מזהירים מכשל תכנוני אם לא תוקם סביב השדה תשתית כוללת של מסחר, לוגיסטיקה ומלונאות, בעוד אחרים רואים בכך מנוף אדיר לפיתוח הדרום

שיתוף הכתבה
מימין: ארז כהן, מיכאל קבסה, שמוליק כהן ואוהד אסרף (יח"צ, דובי שמחי, דרור סיתהכל)מימין: ארז כהן, מיכאל קבסה, שמוליק כהן ואוהד אסרף (יח"צ, דובי שמחי, דרור סיתהכל)

ההחלטה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהכריע אתמול (יום א') כי נמל התעופה המשלים לנתב"ג יוקם באזור צקלג, סמוך לרהט ולנתיבות, עוררה תגובות רבות ומגוונות גם בעולם הנדל"ן. חלק בירכו על ההחלטה וטענו כי מדובר בצעד היסטורי לקידום הדרום וצמצום הפערים, וחלק טענו כי המיקום שנבחר הוא טעות גדולה שעוד תעלה לכולנו ביוקר. ההחלטה התקבלה אתמול בישיבת הממשלה, שבה הונחה מנכ"ל משרד התחבורה משה בן זקן לקדם את הפרויקט במהירות.

הצורך בנמל תעופה נוסף נובע מההערכה כי נתב"ג יגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ-40 מיליון נוסעים בשנה, עד שנת 2040. הקמת נמל תעופה בינלאומי חדש היא תהליך ממושך, ולכן ההחלטה התקבלה כצעד מקדים להתמודדות עם הגידול הצפוי בתנועת הנוסעים.

ההחלטה עוררה ביקורת גם מצד גורמים בדרום, במיוחד ממטה "הנגב ממריא מנבטים", שטענו כי מדובר בצעד שנועד לקבור את האפשרות להקים נמל תעופה בינלאומי בנבטים, שם כבר הושקעו מיליארדים בהכשרת השדה לשימוש אזרחי. לטענתם, הקמת שדה חדש בצקלג תארך לפחות עשור ותיתקל בהתנגדויות רבות, בעוד שנבטים מהווה פתרון מיידי ומוכן לשימוש. ההחלטה גם הייתה מנוגדת לעמדתו של סגן השר אלמוג כהן, שתמך בהקמת נמל תעופה בנבטים ואף איים בהתפטרות מתפקידו, אך לבסוף חזר בו.

מיקום שדה התעופה מעורר גם עניין בקרב אנשי המקצוע בענף הנדל"ן וברשויות המקומיות. כך למשל בחצור הגלילית מחו על ההחלטה, שבאה כמובן על חשבון שדה התעופה בצפון, שהיה יכול לפתח את האזור. "אם המדינה רוצה לקדם באמת את הצפון ולהוביל לצמיחתו ולצמצום הפערים, נדרש קידום של שני פרויקטים גדולים: שדה תעופה בינלאומי בצפון וקידום פרויקט הרכבת. אנו דורשים לקיים דיון מיוחד יחד איתנו ולבחון את הנושא לעומק" מבהיר מיכאל קבסה ראש מועצת חצור הגלילית.

קבסה מתייחס לכך שבמשך שנים קידמו משרד התחבורה וברשות שדות התעופה שדה תעופה משלים לנתב״ג ברמת דוד שבעמק יזרעאל. "ללא חיבור אמיתי של עורקי התחבורה, הנגשת השירותים וקירוב הצפון למרכז הארץ - לא יהיה שינוי אמיתי והפערים ימשיכו לצמוח. שדה תעופה בינלאומי יאפשר חיזוק משמעותי של התיירות, יצירת מקומות תעסוקה רבים וצמצום משמעותי של הפערים".

ראש מועצת חצור הגלילית: "במהלך השנים האחרונות ביצעה מדינת ישראל השקעות ענק בדרום שצמצמו את הפערים בין הדרום למרכז הארץ. הגיעה העת לשים את הצפון במרכז, אנחנו דורשים פתרון אמיתי עם מנוע צמיחה ולא פלסטר נוסף לצפון"

לדבריו, לפרויקט מסוג זה משמעויות כבירות בכל המובנים: ההיבט הכלכלי, הביטחוני, התחבורתי ומעל הכל פיתוח הגליל. "במהלך השנים האחרונות ביצעה מדינת ישראל השקעות ענק בדרום שצמצמו את הפערים בין הדרום למרכז הארץ, ייצרו מקומות תעסוקה והפריחו את השממה -הגיע העת לשים את הצפון במרכז, אנחנו דורשים פתרון אמיתי עם מנוע צמיחה ולא פלסטר נוסף לצפון", סיכם קבסה.

ערך הקרקע צפוי לזנק - אבל לא ליד השדה

שמאי המקרקעין ארז כהן, שהיה מעורב בעבר בצוות לבחינת ההשלכות הכלכליות של הקמת שדה תעופה אלטרנטיבי בישראל, אומר כי הקמת שדה תעופה בינלאומי בצקלג היא מהלך עצום בהיקפו, בעל השלכות מרחיקות לכת על מחירי הנדל"ן והמרקם החברתי-תכנוני של האזור. "מצד אחד, שדה תעופה כזה צפוי ליצור אלפי מקומות עבודה ישירים ועקיפים, להביא לפיתוח תשתיות תחבורה, רכבת ישירה, כבישים והרחבת שירותים מוניציפליים, מה שיביא בסבירות גבוהה לעליית ערכי הקרקע ב50% ואף יותר, וכן לעליית מחירי הנכסים ביישובים הסמוכים.

"מצד שני, מדובר בפרויקט שעשוי לעורר התנגדות חריפה מצד תושבי האזור, בין היתר בשל החשש מרעש מטוסים בלתי פוסק, זיהום אוויר, פגיעה בשטחים חקלאיים וירידה באיכות החיים. ההיקפים הכספיים של פרויקט כזה עצומים, וניתן להעריך שעלות הפיתוח הכוללת תגיע למיליארדי שקלים. לכן, מדובר בהחלטה שתדרוש תכנון מוקפד, מתן פיצוי הולם לנפגעים ושקילה יסודית של התועלות הכלכליות מול המחיר הסביבתי והחברתי. יש חובה לעשות בדיקה שמאית כלכלית לבחינת היתכנות להקמת פרויקט לאומי בסדר גודל כזה"

לדברי שמוליק כהן, שמאי מקרקעין ומנכ"ל חברת אס.קי (SK) שמאות מקרקעין, ההשלכות של הקמת שדה תעופה על שוק הנדל"ן הן מורכבות ותלויות רבות בהיערכות ובתכנון הסביבתי: "מבחינת מסחר, לוגיסטיקה ומלונאות – הקמת שדה תעופה יכולה למנף את האזור ולהוביל לעליית ערך משמעותית בקרקעות המיועדות לכך. אבל כשזה נוגע למגורים, ההשפעה יותר אמביוולנטית: במעגל הראשון סביב השדה, החשיפה לרעש ולזיהום עלולה לקזז את עליית השווי, ולעיתים אף לגרום לפגיעה בערך הנכסים".

שמאי המקרקעין שמוליק כהן: "מבחינת מסחר, לוגיסטיקה ומלונאות – הקמת שדה תעופה יכולה למנף את האזור ולהוביל לעליית ערך משמעותית בקרקעות המיועדות לכך. אבל כשזה נוגע למגורים, ההשפעה יותר אמביוולנטית: במעגל הראשון סביב השדה, החשיפה לרעש ולזיהום עלולה לקזז את עליית השווי, ולעיתים אף לגרום לפגיעה בערך הנכסים"

כהן מתריע כי ללא תשתית תומכת מלאה למתן שירותים מלאים ועצמאיים לשדה - מדובר בפרויקט שעלול להיכשל. "שדה תעופה רמון, שנבנה מתוך הנחה שיישען על אילת, לא הצליח להתרומם – ולמרות הקרבה לעיר תיירותית פעילה, הוא עומד כמעט שומם. במקרה של השדה המתוכנן ליד רהט, אין אפילו את זה. אין כיום מלונאות, אין מוקדי תיירות, מסחר, לוגיסטיקה או עסקים שאפשר להתבסס עליהם – ולכן, אם לא תוקם סביב השדה תשתית כוללת של מלונאות, אזורי תעסוקה ומסחר – הוא פשוט לא יתפקד וגם לא יתרום להתפתחות הנדל"נית באזור. אי אפשר להקים שדה תעופה כאי בודד במדבר. בלי מעטפת תמיכה שלמה – הוא ייכשל".

"לא הצליח להתרומם". שדה התעופה רמון ליד אילת (EE, ויקימדיה)"לא הצליח להתרומם". שדה התעופה רמון ליד אילת (EE, ויקימדיה)
לעומתם איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים תומך בהקמת שדה תעופה משלים לנתב"ג בנגב. "שדה תעופה יתרום לחיזוק האזור על ידי יצירת מקומות עבודה ויסייע להתפתחות הדרום ולחיבורו למרכז", אומר גיא דוננפלד, יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים ומהנדס העיר בית שמש. "על פניו, הבחירה הטבעית והזמינה יותר היא בנבטים, בשל תשתית מוכנה לשדה תעופה. אך אם הממשלה והעומד בראשה מעדיפים קידום מהיר של שדה התעופה בצקלג, על אף חוסר התשתית וקרבתו לרצועת עזה, מהנדסי ואדריכלי הערים יתמכו ויסייעו במאמץ בכל אשר יידרש".

גיא דוננפלד (עומר וידר) גיא דוננפלד (עומר וידר)

גם עפרה חדד, סמנכ"לית ומבעלי חברת יורו ישראל, אומרת כי זו בשורה מצוינת לאזור הדרום שתביא להגשמת החזון של בן גוריון להפרחת הנגב. "תהיה הקלה על הפקקים לאזור המרכז וכפועל יוצא יהיו פחות תאונות דרכים בתוואי הנסיעה הזה. לקישוריות לשדות התעופה באילת ובחיפה יש משמעויות עסקיות שיתרמו לאזור. בנוסף, שדה התעופה יצור מקומות תעסוקה הנדרשים לקיום האופרציה הזו, כולל תפקידי שירות, טכני וגם מקצועות חופשיים שהצורך בהם כיום באזור מוגבל.  

"מבחינת ענף הנדל"ן גם כיום יש ביקוש גבוה לדירות באזור לעומת אזורים אחרים בארץ, וקיומו של שדה תעופה יגדיל אותם אף יותר מכיוון שיהיה מענה תעסוקתי רחב יותר. זאת, בנוסף להטבת המס, צפוי לגרום ליותר אנשים לעבור לגור פה. יחד עם זאת, לצד הגידול בהיקפי הבניה והביקושים, צפויה גם עלייה במחירי הדירות".

עפרה חדד (אפרת טרבלסי)עפרה חדד (אפרת טרבלסי)

לדברי אוהד אסרף, מנכ"ל חברת ארי מגורים לשיווק נדל"ן, ההחלטה על הקמת שדה התעופה המשלים סמוך לרהט היא "מהלך תחבורתי בעל חשיבות לאומית, שישפיע באופן ישיר על שוק הנדל"ן בדרום". אסרף ציין כי "הנגב נמצא כבר מספר שנים בתנופת פיתוח בעיקר הודות להסכמי הגג והקמת שכונות גדולות בערים כמו אופקים נתיבות ובאר שבע והמהלך למעבר צה"ל לנגב . אחרי  7 באוקטובר חווינו פריחה נוספת וזינוק בביקושים  וזה מעיד על האמון של המשקיעים ורוכשי הדירות באזור ועל פוטנציאל ההשבחה שבו. שדה תעופה חדש הוא נדבך נוסף בתשתית שיהפוך את האזור לאטרקטיבי יותר למגורים והשקעה".

הוא התייחס לעיר אופקים, הסמוכה לשדה התעופה העתידי, וציין כי "העיר נמצאת בשנים האחרונות בצמיחה מואצת, נהנית מהטבות מס, מושכת אוכלוסייה צעירה וחזקה – והקמת שדה תעופה בקרבתה עשויה להאיץ את המגמה ולחזק את מעמדה כעיר מובילה בדרום".


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

הצטרפו לניוזלטר של מרכז הנדל"ן

וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם
  • אני מאשר/ת קבלת דיוור
  • תגובות

    הוספת תגובה
    {{ commentsComp.length - index }}.
    {{ comment.message }}
    {{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
    {{ reply.message }}
    {{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
    הראה עוד
    תגיות:שדה תעופהארז כהןשמאי מקרקעיןשמאי שמוליק כהןאיגוד מהנדסי ואדריכלי העריםנתיבותרהט

    הצטרפו לניוזלטר של מרכז הנדל"ן

    וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם
  • אני מאשר/ת קבלת דיוור
  •  
    מחפש...