הממשלה החליטה: עד 280 אלף שקל סבסוד לדירה בעוטף ויותר ממיליארד שקל השקעה בצפון
הממשלה אישרה חבילת סיוע ליישובי קו העימות בדרום ובצפון: בחבל תקומה יועמק סבסוד הפיתוח עד 280 אלש"ח לדירה – עם דיפרנציאציה לפי רמת הפגיעה והטבות למילואימניקים. המדינה גם תשקיע יותר ממיליארד שקל עד 2029 בפיתוח הצפון, כולל סיווג יישובי הגבול כיישובי עדיפות לאומית, סבסוד של מאות אלש"ח למגרשים, תקציבים לרשויות מקומיות, עידוד קליטת משפחות חדשות, השקעה בחינוך וחקלאות, ושיקום תשתיות

הממשלה אישרה אתמול (א') את ההצעה לפעול להעמקת סבסוד הפיתוח ביישובי חבל תקומה, כחלק מתכנית "סל הצמיחה הדמוגרפית" שגיבשו שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳, השר במשרד האוצר זאב אלקין, שר הבינוי והשיכון חיים כץ ומינהלת תקומה. מטרות ההחלטה הן לסייע להקמת שכונות קבע, לעודד צמיחה דמוגרפית ולחזק את ההתיישבות ביישובי החבל בשנים 2028-2025.
בהתאם להחלטה שאושרה בממשלה, משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון ומנהלת תקומה יעמיקו את סבסוד הפיתוח הקיים עבור בנייה במגרשים חדשים ביישובי החבל. כך בישובים שנפגעו פיזית בצורה הקשה ביותר, ההשתתפות העצמית למשתכן תעמוד על כ-100 אלף שקלים למתיישב רגיל, וכ-50 אלף שקלים בלבד לחיילי מילואים פעילים. כך שבמקרה שעלות הקרקע תהיה 300 אלף שקל, המשתכן יקבל 200 אלף שקלים מהמדינה ויצטרך להשלים 100 אלף שקלים לעומת חייל מילואים שיקבל 250 אלף שקלים ויצטרך להשלים 50 אלף שקלים, זאת כל עוד עלות פיתוח עד 330 אלף שקלים
עוד נקבע בהחלטה כי סיווג היישובים לצורך העמקת הסבסוד ייעשה לפי שלוש קבוצות, בהתאם לקריטריונים שנקבעו במתווה השיקום ליישובים שנפגעו ב-7 באוקטובר: קבוצת היישובים הראשונה היא 13 ישובים שנפגעו בצורה הקשה ביותר: כפר עזה, ניר עוז, בארי, נחל עוז, כרם שלום, חולית, כיסופים, נתיב העשרה, ניר יצחק, סופה, עין השלושה, נירים ורעים - סבסוד כולל של עד 280 אלף ש"ח ליחידת דיור, כאשר ההשתתפות העצמית למשתכן רגיל תעמוד על 100 אלף שקלים, ו-50 אלף שקלים לחייל מילואים פעיל.

קבוצת היישובים השנייה היא 7 ישובים שחדרו אליהם מחבלים: מפלסים, עלומים, פרי גן, יתד , מבטחים, מגן ויכיני - סבסוד כולל של עד 250 אלף שקלים ליחידת דיור, עם השתתפות עצמית של 130 אלף שקלים למשתכן רגיל ו-80 אלף שקלים לחייל מילואים פעיל.
קבוצת היישובים השלישית היא ישובים נוספים בחבל תקומה שלא חדרו אליהם מחבלים: ניר עם, ארז, סעד, גבים, כרמיה, איבים, אור הנר, זיקים, יד מרדכי, יבול, שדי אברהם, תלמי יוסף, שלומית, דקל, אבשלום, עמיעוז, עין הבשור, ישע, תושיה, שוקדה, כפר מימון, תקומה, זמרת, שובה, גברעם ומבקיעים - סבסוד כולל של עד 210 אלף שקלים ליחידת דיור, כאשר ההשתתפות העצמית תעמוד על 170 אלף שקלים למשתכן רגיל ו-120 אלף שקלים לחייל מילואים פעיל.
במסגרת ההחלטה נקבע גם כי כל יישוב יהיה זכאי לסבסוד עבור עד 51 מגרשים מאושרים לביצוע, ואם יבחר היישוב להחיל את ההטבה על מספר מגרשים גדול יותר, סכום הסבסוד יחולק בין כלל המגרשים כך שהעלות למשתכנים תגדל - אך יישמר הפער בהטבה לטובת חיילי המילואים.
סבסוד הפיתוח יינתן רק עבור מגרשים שבהם תחל בנייה בפועל עד ל-30 ביולי 2027 עם הארכה לבארי, כפר עזה, ניר עוז וחולית ולמי שישלים אישור תוכניות סטטוטוריות עד סוף 2026. עלות העמקת הסבסוד היא עד 320 מיליון שקלים ויכולה לסייע לבניה של כ-2,400 יחידות דיור, יישום ההחלטה בפועל הוטל על המינהל לענייני הכפר במשרד הבינוי והשיכון.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר כי ההחלטה על סבסוד הפיתוח מבטאת את מחויבותה העמוקה של המדינה לפיתוח ולהרחבת חבל התקומה. "איננו מסתפקים בשיקום, בעזרת ה׳, נגדיל ונחזק את האזור, נשלש ונרבע אותו. חבל התקומה ילך ויפרח, יתפתח ויצמח, והופך לעוגן של תקווה ועתיד. אנו פועלים לקידום צמיחה דמוגרפית תוך שיח רציף עם היישובים ושמירה על צביונם, לצד הענקת הטבות לחיילי המילואים , עידוד אמיתי ומשמעותי להתיישבות בחבל. יחד נצמיח את החבל ונעשהו סמל מובהק של תקומה, עוצמה ושותפות עבור כלל החברה הישראלית".
יותר ממיליארד שקל יושקעו בצפון
בנוסף הממשלה אישרה היום את הצעת סמוטריץ’, בשיתוף השר אלקין, שרת ההתיישבות אורית סטרוק, שר השיכון חיים כץ ושר הנגב והגליל יצחק וסרלאוף – להכרה ביישובי קו הגבול בצפון כיישובי עדיפות לאומית ולמתן סיוע מקיף לצורך עידוד הצמיחה הדמוגרפית בקליטת אלפי משפחות חדשות וחיזוק ההתיישבות לאורך גבול לבנון.
החלטת הממשלה כוללת השקעה של למעלה ממיליארד ש”ח עד שנת 2029, במטרה להגדיל את היישובים, הקיבוצים והערים סמוכי גבול. משרד ההתיישבות יבצע הקמה מהירה על מנת לעודד קליטת משפחות חדשות ולבסס את ההתיישבות בגבול הלבנון.
ההחלטה כוללת הכרזה על יישובי הגבול (0–2 ק”מ) כיישובי עדיפות לאומית לשנים 2025–2029: הקמה מהירה של שכונות מגורים זמניות למשפחות חדשות ביישובי הגבול באמצעות החטיבה להתיישבות והרשויות המקומיות.; סבסוד עמוק לפיתוח מגרשים לבנייה מידית של בית קבע – עד 450,000 ש”ח למגרש: עוד ההחלטה כוללת השתתפות עצמית של 100,000 ש”ח בלבד למשפחה, או 50,000 ש”ח בלבד לחיילי מילואים; תמיכה ישירה ליישובים ולרשויות; 2.5 מיליון ש”ח לכל יישוב כפרי צמוד גדר; 120 מיליון ש”ח יועברו לרשויות העירוניות קריית שמונה, שלומי ומטולה.
בנוסף ההחלטה כוללת מענקים להפעלת גני ילדים ומעונות גם במספרי ילדים קטנים מהתקן, כדי לאפשר קליטה של משפחות צעירות; תמיכה לחקלאים ביישובי הגבול, כולל לולים, תשתיות חקלאיות, רכש ציוד וניקוזים; שיקום והקמה של מוסדות ציבור ותשתיות קהילתיות, הן במרחב הכפרי והן העירוני; תמיכה במוסדות עוגן בצפון – מכללת תל חי, מכון מיג”ל ועוד.
“יישובי קו הגבול הם החזית של הציונות ב-2025", אמר סמוטריץ'. "אנחנו בונים את הניצחון עכשיו. זו תכנית חסרת תקדים בהיקפה ובמהירות הביצוע שלה. נקלוט אלפי משפחות, נחזק את הקהילות ואת התושבים, ונבסס את ההתיישבות הישראלית בגבול הצפון כעובדה מוגמרת".
עומר יחימוביץ מנכ"ל מייסד של יסודות איתנים, הבונה אלפי יחידות דיור בשלומי על גבול לבנון, מתייחס לתוכנית לשיקום הצפון שאישרה הממשלה ואומר כי "מי שרוצה לראות אלפי משפחות עוברות להתיישב על גבול לבנון, חייב להבין דבר פשוט, זה לא יקרה בלי יזמים. היום מדברים על סבסוד לרוכשים, אבל שוכחים את מי שצריך להרים את הקרקע, לתכנן, לבנות ולשווק. בלי סבסוד ליזמים, לא תהיה בנייה.
"המדינה צריכה להיכנס לעובי הקורה ולספק קרקע משלימה, מענקים, וסבסוד עמוק של עלויות הפיתוח אחרת פשוט לא תהיה פה היתכנות כלכלית. אי אפשר לצפות שיזם ייגש למכרז על קרקע לא מפותחת, יישא לבדו בעלויות פיתוח שיכולות להגיע למיליוני שקלים, וגם יסכן את עצמו בשוק לא ודאי".
לדברי יחימוביץ, "אם המדינה באמת רוצה לראות אלפי יחידות דיור מוקמות לאורך הגבול, היא חייבת להפוך את זה למהלך רווחי ולא ליוזמה על גבול התרומה. אנחנו מוכנים לבנות, מוכנים להשקיע, אבל רוצים לראות שהמדינה עומדת מאחורינו, לא רק במילים אלא גם במשאבים. ברגע שיתנו לנו את הקרקע בתנאים כלכליים אפשריים אנחנו נבנה, הציבור יגיע, והאזור יפרח".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות