ברבור כתום על הפיגומים: כך תשפיע "פצצת המכסים" של טראמפ על ענף הנדל"ן
על רקע מלחמת הסחר שבה פתח הנשיא דונלד טראמפ והמפולות בבורסות ברחבי העולם, בענף הנדל"ן שורר כיום בעיקר בלבול. לצד ציפיות להפניית כספי משקיעים משוק ההון לנדל"ן והערכות כי הריבית תרד, ברור לכל כי העולם העסקי הופך למסוכן ומורכב יותר

"פצצת המכסים" שהטיל בלילה שבין רביעי לחמישי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על רוב מדינות העולם, ובהן ישראל, הובילה למפולות בבורסות ברחבי העולם. בשני ימי המסחר שחלפו מאז מחק מדד S&P 500 9.1%, במה שהפך לשבוע הגרוע ביותר עבור מדד זה מאז משבר הקורונה בחודש מרץ 2020. גם מדד הדאו ג'ונס צנח ב-7.9%, ומדד הנאסד"ק ב-10%.
שבוע המסחר בתל אביב נפתח גם הוא בירידות חדות, כאשר ת"א 35 ירד ב-3.9% ות"א 125 איבד כ-3.8%. ירידות חדות נרשמו גם בבורסות המזרח הרחוק, והשאלה הבוערת כיום היא כיצד תשפיע הטלטלה העצומה הזו על ענף הנדל"ן בישראל, שגם כך מגיע לנקודה הזו בזמן כאשר הוא מותש ומעורער לאחר שנה וחצי של מלחמה.
לדברי רותם זילבר, שותף במשרד רו"ח גדול ומרצה להשקעות נדל"ן באוניברסיטת בר אילן, דווקא מדד הנדל"ן ירד בצורה מתונה. לדבריו, "בעוד שיום המסחר בבורסה בתל אביב נסגר בירידות חדות כמעט בכל הסקטורים, בולטים דווקא מדדי הנדל"ן בירידה מתונה יחסית", כך לדבריו ירד תל אביב ביטוח ב-4.88%, ת"א-טכנולוגיה ב-4.71%, ת"א-נפט וגז ב-4.46%, ואילו ת"א נדל"ן ירד "רק" ב־2.91%, ת"א מניב ישראל ב־2.89%, ות"א מניב חו"ל ב־2.43%. גם מדד ת"א בנייה ירד בשיעור נמוך מהממוצע – 3.49%.
רותם זילבר, שותף במשרד רו"ח גדול: "בעוד שיום המסחר בבורסה בתל אביב נסגר בירידות חדות כמעט בכל הסקטורים, בולטים דווקא מדדי הנדל"ן בירידה מתונה יחסית. הנתונים האלו לא מקריים ועשויים להעיד על תפיסת יציבות יחסית של שוק הנדל"ן, לפחות בטווח הקצר"
"הנתונים האלו לא מקריים", אומר זילבר, "הם עשויים להעיד על תפיסת יציבות יחסית של שוק הנדל"ן, לפחות בטווח הקצר, לעומת מגזרים שמזוהים עם סיכון גבוה יותר בתקופות של אי־ודאות, כמו טכנולוגיה או פיננסים".
מצד שני, המכסים עלולים לייקר את עלויות הבנייה ולהקשות על חברות הנדל"ן לגייס הון.
"לדעתי, דווקא בטווח הקצר אנחנו עשויים להרוויח. אם ישראל לא תצטרף למכסים של ארה״ב, עודפי הסחורה מסין שלא יגיעו לשוק האמריקאי עשויים להגיע אלינו במחירים תחרותיים. זה יכול דווקא להוזיל את חומרי הגלם ולהקל על קבלנים ויזמים.

"לגבי שווי המניות – נכון שבעלי שליטה מסוימים משתמשים לעיתים במניות כבטוחה, אבל זה לא העיקר. רוב המימון בענף הנדל״ן מבוסס על חוב בכיר, מגובה בשווי הנדל״ן עצמו. לכן, הירידה בשווי המניות לא צפויה להשפיע בצורה מהותית על הפעילות בענף. במילים פשוטות – אנחנו רואים כרגע ברבור כתום, לא שחור. הרבה רעש, אבל בלי שינוי מגמה אמיתי בשטח לכן, בשלב זה, נראה שמדובר ברעש רגעי ולא באיום מבני – לפחות מבחינת שוק הנדל"ן הישראלי".
"משבר הסאבפריים - מי עוד זוכר אותו בכלל?"
חיים פייגלין, המשנה לנשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ והמשנה למנכ"ל צמח המרמן , מסרב להתרגש. "כאיש נדל"ן, כאיש נדל"ן אני מסתכל על חמש עשרה שנה קדימה. כל מה שקורה באמצע כמו נפילות בבורסה, עליות או ירידות ריבית, או כל כותרת דרמטית אחרת, זה בשבילי רעשי רקע שאני מנצל אותם. בשנת 1979 גמרתי את הטכניון כמהנדס בניין ומאז אני בתחום הזה 46 שנים. כיזם אני בערך 30 שנה בתחום. עברתי איזה שניים-שלושה משברים בחיים שלי, אז למדתי.
"עברנו הרבה משברים ביטחוניים ופוליטיים וחברתיים ואפידמיולוגיה ומחלות עולמיות, באמת מכל הסוגים והגוונים. הדברים האלה, זה לא שאני מתעלם מהם, אבל אלה גורמים קצרי טווח. אני מסתכל יותר על הגידול במשקי הבית בישראל או בעולם. אני מסתכל על המגמות של עירוניות, גידול בתוצר או דברים מהסוג הזה. כותרות דרמטיות, של משברים ונפילות, אנחנו למדנו לנטרל. אלה רעשי רקע מאוד חזקים, מאוד עוצמתיים שאני נוטה לחשוב שנניח בעוד שנה, שנתיים או שלוש, אנחנו לא נדבר עליהם.
המשנה לנשיא התאחדות הקבלנים חיים פייגלין: "עברנו הרבה משברים ביטחוניים ופוליטיים וחברתיים ואפידמיולוגיה ומחלות עולמיות, באמת מכל הסוגים והגוונים. אני מתעלם מהדברים האלה, אבל אלה גורמים קצרי טווח. אני מסתכל יותר על הגידול במשקי הבית בישראל או בעולם, על המגמות של עירוניות. כותרות דרמטיות, של משברים ונפילות, אנחנו למדנו לנטרל. אלה רעשי רקע מאוד חזקים, מאוד עוצמתיים שאני נוטה לחשוב שנניח בעוד שנה, שנתיים או שלוש, אנחנו לא נדבר עליהם".
"המשבר של 2008, משבר הסאבפריים אתה יודע מי זוכר אותו בכלל? המשבר היה עוצמתי ובאמת הייתה שנת רגיעה. ואחרי זה הייתה פתאום שנה של שכרון כוח ושכרון חושים אז צריך לדעת ללמוד, לא להיקלע לייאוש".
אז אין פעולות שצריך לעשות כעת?
"ודאי שצריך לעשות פעולות, ופעולות שהן תמיד נכונות. צריך להיזהר מאוד מצד אחד ולהיות מאוד קשוב ולפתוח את כל הצ'אקרות שאפשר להזדמנויות עסקיות שהולכות ונוצרות תמיד כשיש משברים כאלה".
"כולם יהיו עוד יותר זהירים"
עדי נוב, מנכ״לית בססח ביטוח אשראי (בבעלות אליאנץ והראל), עורכת הבחנה בין האופן שבו חברות יזמיות מושפעות מהמצב, לעומת חברות ביצוע. "חברות יזמיות רואות עכשיו שני דברים, הראשון הוא אי ודאות הולכת וגדלה. קשה מאוד לתכנן את הפעילות שלך בחברות, שבסוף הטווח הקצר שלהן הוא שלוש עד חמש שנים. פרויקטים זה לא עניין שאתה יכול להסיט אותו כל רבעון, וזה אומר שמאוד קשה להתחייב לפרויקטים, ומעלה חשש לגבי כמות התחלות הבנייה, כמות ההיענות שתהיה פה למיזמי תשתית, בטח אם לא יגנו בהם על מחירי תשומות של החברות היזמיות.
עדי נוב, מנכ״לית בססח ביטוח אשראי: "בהנחה שאכן המצב כמו שהוא נראה היום, על פי ההכרזות, יישאר המצב הסופי, אני מעריכה שזה יגרום לכולם לפעול בעוד יותר זהירות לעומת האופן שבו הם פעלו עד היום, ולהיות עוד יותר שמרנים"
"הצד השני של העניין הזה הוא שבסופו של האטה צפויה בארצות הברית, שזאת כרגע ההערכה, מגדילה את הסיכוי שהריבית שם תרד יותר מהר, מה שיגרום לריבית בארץ לרדת יותר מהר, וזה דווקא באפסייד של החברות היזמיות, כי בסוף ירידה במחיר הכסף תעשה להן טוב".

לגבי חברות הביצוע היא אומרת: "חברות הביצוע פה כבר מאוד נשחקות, כי קשה להן מאוד לפעול בתנאי אי ודאות. הן כבר הגיעו למצב הנוכחי ממקום מאוד מורכב, גם כי הריבית גבוהה כבר זמן ארוך וגם בגלל המחסור בידיים עובדות והעלייה המאוד משמעותית במחיר של כוח האדם. כל אלה משפיעים מאוד על הזמינות והמרווחים, כאשר בשנה וחצי האחרונות הייתה גם ירידה בכמות התחלות הבנייה, ובסוף זה משפיע על ההיצע והביקוש עם קבלני ביצוע. אין מספיק ביקוש למה שהם עושים. זה מייצר להם פער שקשה להם מאוד לגשר עליו כלכלית. אם אתה מוסיף לזה לחץ על המרווחים שנוצר כתוצאה מזה שיעלו מחירי התשומות, ובסוף מכסים - כמו כל שינוי בשרשראות אספקה, מייצרים עלייה במחירי תשומות, אז אתה מייצר עליהם עוד לחץ ועושה את החיים שלהם עוד יותר מורכבים".
אז מה על חברות הנדל"ן לעשות כעת?
"קשה להעריך, כי כרגע אנחנו באמצע התהליך. הממשלה עוד עושה פה פעולות וצריך לחכות בסבלנות שבוע-שבועיים בשביל לראות באמת מה תהיה התוצאה של ההכרזות האלה של טראמפ. בהנחה שאכן המצב כמו שהוא נראה היום, על פי ההכרזות, יישאר המצב הסופי, אני מעריכה שזה יגרום לכולם לפעול בעוד יותר זהירות לעומת האופן שבו הם פעלו עד היום, ולהיות עוד יותר שמרנים, כי זה בסופו של דבר מצביע על שוק עוד יותר מורכב".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות