בכיר ברשות המסים: "מקדמים חוק לפיו המדינה תוכל לקנות מאזרח את ביתו שנפגע - גם אם לא חתם"
כנס חיפה והצפון של מרכז הנדל"ן: אמיר דהן, מנהל קרן הפיצויים ברשות המיסים, אמר כי בעקבות מבצע 'עם כלביא' התקבלו כ-50 אלף פניות בהיקף של 5 מיליארד שקל. על פיצויים לדירות מושכרות: "יש כאן כשל שוק, ויש משכירים שמנצלים את המצב". מנכ"ל משרד השיכון: "המדינה תייצר מנגנון 'ביי אאוט' שיאפשר לדיירים למכור את הדירה למדינה במתחמים שנפגעו". לדבריו, "נעשים מאמצים להביא עוד 30 אלף עובדים זרים לפני החגים"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר היום (ג') כי הממשלה פועלת לקדם חוק שייצר מנגנון שיאפשר לדיירים למכור את הדירה למדינה במתחמים שנפגעו מטילים במבצע 'עם כלביא', כדי לקדם שם התחדשות עירונית . מורגנשטרן אמר את הדברים בריאיון לנמרוד בוסו, עורך מרכז הנדל"ן , במהלך כנס חיפה והצפון של מרכז הנדל"ן שמתקיים היום. גם אמיר דהן, מנהל קרן הפיצויים ברשות המיסים, התייחס לנושא בכנס ואמר כי החוק אף יכלול אפשרות שהמדינה תוכל לקנות את הבית שנפגע מבעליו - גם אם האחרון לא חתם על הסכמה לכך.
"בתוך חצי שנה אני מעריך שנאשר תוכניות להתחדשות עירונית במקומות שנפגעו מהמלחמה מול איראן", אמר מורגנשטרן. המדינה תייצר מנגנון 'ביי אאוט' שיאפשר לדיירים למכור את הדירה למדינה במתחמים שנפגעו מטילים", אמר מורגנשטרן. "מדובר בתקדים ראשון מסוגו. אני מאמין שיהיה עוד במושב הזה תזכיר חוק בנושא".
"זה לא אופטימלי לאנשים לחיות במלון בגלל שהם פונו מביתם. זה נורא. אנחנו רוצים שיהיו להם פתרונות אחרים כמה שיותר מוקדם. בנינו צוות ביחד עם רשות המיסים ושמנו בכל מלון בו יש מפונים, אדם שעובד מולם. אותו מנהל אישי שנמצא בכל מלון עובד עם שתי רשימות: רשימת המפונים הנמצאים במלון ורשימה של מקומות אליהם ניתן לפנות אותם".

מנכ"ל משרד השיכון התייחס גם לבעיית ההיצע: "פנינו לקבלנים ויזמים הבונים פרויקטים חדשים. יש ברשותם היום 15 אלף דירות לא מכורות בשלב קבלת טופס 4 שאפשר להיכנס אליהן מחר בבוקר – רבות מדירות אלה נמצאות בבת ים, בלוד, בבאר יעקב ובבני ברק, ליד אזורי הפגיעה. המנגנון עובד בצורה משולשת: עבודה של מס רכוש מול אותן משפחות על מנת להעניק להן פיצוי לנזקים שנגרמו להן, מציאת פתרונות מגורים בטווח הזמן הקרוב וכן משמשים גם כגורם מתווך למידע חשוב שהן צריכות על מנת לעבור למקום חדש"
מורגנשטרן הרחיב ואמר, "אנחנו יודעים היום להביא יזם שנותן 100 דירות באזור סמוך למקום שהייתה בו פגיעה. אנחנו נביא לו את האנשים ונסייע כספית בשכירות שלהם מולו. זה עבד לנו במקום אחד וזה יעבוד בבני ברק או בכל מקום אחר. חילקנו את העבודה בינינו - מנהל התכנון , הרשות להתחדשות עירונית ומשרד השיכון, ונביא בימים הקרובים החלטות איך מקצרים את התהליכים באזורים שנפגעו מטילים. אנחנו מניחים שתוך חצי שנה במקומות שנפגעו נאשר תכניות.
על נושא ההתחדשות העירונית בצפון אמר מורגנשטרן: "הבאנו 600 מיליון שקל להשלמת כדאיות כלכלית. בתוכנית הצפון 250 מיליון שקל לקריית שמונה ושלומי. התחלנו כבר ב-2023 עם תקציב של 60 מיליון שקל ועוד 60 מיליון ב-2024 לקידום התחדשות עירונית בערים הנמצאות על קו השבר הסורי אפריקאי. היום אנחנו ממפים מה יכול ללכת להתחדשות עירונית ומה לפיתרונות של מיגון ונביא תכנית לאומית למיגון, אבל אם לא נתחיל היום זה לא יקרה".
על מצב העובדים הזרים אמר מורגנשטרן, "אנו עושים מאמצים לבטל את הבעיות הבירוקרטיות שהיו בהבאת העובדים והפעולות האלה שלנו יסייעו להבאה של עוד 30,000 עובדים זרים על ידי התאגידים לפני חגי תשרי. הורדנו את הבירוקרטיה לאפס ופשוט צריך להביא אותם".
"אזרח, גם אם לא חתם, נוכל לקנות ממנו את הבית"
אמיר דהן, מנהל קרן הפיצויים ברשות המיסים, רואיין ע"י עו"ד קרן כהן בלחרסקי והתייחס לפתרונות חדשניים להתחדשות עירונית בעקבות מבצע 'עם כלביא': "יש שני דברים מרכזיים שנעשים: תזכיר חוק חדש להאיץ את כמות החתימות הנדרשת. אזרח, גם אם לא חתם, נוכל לקנות ממנו את הבית. המטרה: רוב דרוש של 51% - מי שמחליט שהמדינה תקנה ממנו את הבית, זה יהיה במחיר שוק. קרן הפיצויים תהפוך לבעלת הנכסים לתקופה מסוימת - זה דורש שילוב חקיקה. ראינו מה קרה עם ממ"ד ובלי ממ"ד - הבדלים גדולים".
דהן התייחס לנושא פיצויים לדירות מושכרות: "השוכר ימשיך לשלם למשכיר ויקבל מאתנו דיור חלופי. אם הוא ייצא מההסכם הוא לא זכאי, אבל אם הוא ימשיך את המעגל הוא יקבל פיצויים. ממה שאנחנו בודקים, במקרים רבים שוכרים רוצים לחזור לדירה שלהם והם לא מוצאים דירה אחרת בקרבת מקום. אני מעדיף שבעל הדירה ישקם את הדירה. יש כאן כשל שוק לנזקים בתוך הדירה. שר האוצר הנחה למצוא פתרון. כל מחירי השכירות שעלו עכשיו הם מעל הפטור כי השוק עלה ברמות ויש משכירים שמנצלים את המצב. יש הרבה כאלה שלא מנצלים, יש לנו אזרחים שרוצים להשכיר למפונים במחיר נמוך יותר".
בנוסף ציין דהן כי "יש לנו מקבצי דיור בכל מיני ערים, ככל שנתקדם בהוצאת האנשים שבבתי מלון, נציע להם את הדירות האלה. הגענו ל-50 אלף תביעות בהיקף של 5 מיליארד שקל, מדובר ב-40 אלף מבנים".
דהן ציין את שתוף הפעולה עם הקבלנים וסיפר על הנוהל החדש "משקמים באחדות" יחד עם התאחדות הקבלנים וקבלני השיפוצים, שמטרתו לגייס כמה שיותר קבלני ביצוע. "הרשויות המקומיות הביאו חברות גדולות שייכנסו לפרויקטים של מתחמי בינוי שלמים. הקבלן ייכנס דרך החברות המשקמות שלנו - דאגנו שיהיה פיקוח על העבודה, תמחורים מבוקרים, הכל קבוע מראש. המטרה היא שהאזרח לא יצטרך לשלם כסף".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות