פינוי בז"ן מתקרב? "המפעלים ממשיכים להשקיע – אף אחד לא ביקש מהם להתפנות"
בפאנל שעסק בערים הצומחות של מטרופולין חיפה התריעו ראשי הערים על קצב איטי של פינוי בז"ן. ראש עיריית נשר: "במקום להמתין לפינוי – בונים עיר חדשה ולא מטפלים בשכונות הקיימות". מתכנן מחוז חיפה רונן סגל: "הרכבת יצאה מהתחנה – אבל היא נוסעת לאט". ראש עיריית קריית ביאליק על ההתחדשות בעירו: "עלינו לנהל את האירוע – לא היזמים. רק כך נבטיח שתושבים ירצו להמשיך לגור בעיר"

האם בתי הזיקוק בחיפה בדרך לפינוי בשנת היעד שנקבעה להם - 2030? לדברי רועי לוי, ראש עיריית נשר, התנהלות הממשלה בנושא רחוקה מלהיות משכנעת. "כולנו בעד פינוי המפעלים הפטרוכימיים. לפני חודש התקיים כנס באוניברסיטת חיפה, ומכל מנכ"לי הממשלה רק מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה הגיע. הפינוי הוא צעד נכון – אך הביצוע שגוי. במקום להמתין לפינוי ולהתחדשות עירונית – בונים עיר חדשה, ולא מטפלים בשכונות הקיימות. תמ"א 75 (פינוי המפעלים) צריכה להיות חלק מהפתרון, אבל כרגע זה נראה כאילו בונים בלי לפנות. דיברנו עם עובדים בכירים בבז"ן – אף אחד לא מדבר איתם על פינוי, רק דורשים מהם השקעות בפיתוח. במקום לקדם פרויקטים ולקוות לפינוי – צריך קודם לפנות. אחרת לא תתרחש לא התחדשות ולא תוכנית פינוי".
הדברים נאמרו במהלך במהלך כנס תוכניות העתיד חיפה והצפון שערך אתמול (ג') מרכז הנדל"ן בעיר חיפה, במהלך פאנל שעסק בערים הצומחות של מפרץ חיפה, ואשר אותו הנחה אסף כהנר, מנכ"ל E-wave Nadlan. מלבד פינוי בז"ן עסק הפאנל גם בהתחדשות עירונית בעקבות ההרס ממבצע עם כלביא, הצורך הדחוף במיגון ועוד.
רונן סגל, מתכנן מחוז חיפה במינהל התכנון: "מאז שפגע טיל בבניין הטיל שבו אנו עובדים – כולנו עובדים מהבית, אך זה לא פוגע ביכולת התפקוד שלנו. חיפה שומרת על כבודה, וסמכויות רבות בידיה – אנחנו מתערבים רק כשנדרש. יש לי סגנית שמתמחה בהתחדשות עירונית, ואנו מטפלים גם בצונאמי הביקוש. למדנו לנהל תוכניות טוב יותר ומהר יותר.

"לגבי פינוי בז"ן – כבר לפני שלוש-ארבע שנים אמרתי שהרכבת יצאה מהתחנה. אולי זו רכבת איטית – אבל היא נוסעת. התוכנית לפינוי המפעלים יוצרת בסיס לתוכניות משלימות. יש גם תוכניות מפורטות שיקבעו את אופי הפיתוח. זה תהליך ארוך – לא יקרה מחר בבוקר. שלב ראשון: פינוי בתי הזיקוק. המלחמה רק חידדה את מה שכולם כבר ידעו. אני מקווה שבשנים הקרובות ייפתר הנושא, והמדינה תנצל את הזמן לאישור תוכניות מפורטות ולפתרונות כלכליים ותשתיתיים מתאימים".
אלי דוקורסקי, ראש עיריית קריית ביאליק, אמר כי גל ההתחדשות העירונית החל עוד לפני המלחמה בצפון, והתחזק בעקבותיה. "כבר אז סיכמנו עם לשכת התכנון המחוזית על הכנת תוכנית אב – האם העיר תוכל לספק מוסדות חינוך לילדים שיגיעו, חיבור למערכי תחבורה קיימים, פתרונות חניה. קריית ביאליק הייתה מהערים המובילות ביישום תמ"א 38 , אך בפועל, בניגוד למטרה שלנו, היזמים פנו דווקא לשכונות החזקות ולא לפריפריה.
"כיום יש לנו חטיבת ביניים עם 1,000 תלמידים במרכז העיר. אנו עורכים מיפוי כולל למתחמי התחדשות שיבטיחו איכות חיים: מתחמים כמו קק"ל דרום, אפקה הוותיקה ועוד. עלינו לנהל את האירוע – לא היזמים. רק כך נבטיח שתושבים ירצו להמשיך לגור בעיר".
דוקורסקי התייחס לפינוי מפרץ חיפה. "אני תומך במהלך, אך הקצב לא ברור. הפינוי לא יפגע בקריית ביאליק – זו עיר שמבקשים לגור בה. עם זאת, התעסוקה במפרץ חיפה עלולה ליצור בעיות לכן נדרשת חלוקת הכנסות בין הרשויות. צריך יותר שטחי תעסוקה ופחות מגורים – יש עתודות לעשרות אלפי יחידות דיור. שר הפנים כבר הטיל על הוועדה הגיאוגרפית לעסוק בחלוקת ההכנסות".
דודו כהן, ראש עיריית טירת כרמל: "לבנות מגדלים בני 30 קומות עם מכפילים של 5, 6 ואף יותר – זה לא הגיוני. לכן מצאתי את עצמי מתווך בין חברות, דיירים ועורכי דין כדי לייצר הבנה שאנחנו כאן יחד – כדי לפתור בעיות מורכבות"
דודו כהן, ראש עיריית טירת כרמל: "לבנות מגדלים בני 30 קומות עם מכפילים של 5, 6 ואף יותר – זה לא הגיוני. לכן מצאתי את עצמי מתווך בין חברות, דיירים ועורכי דין כדי לייצר הבנה שאנחנו כאן יחד – כדי לפתור בעיות מורכבות. לדוגמה, בשכונת גיורא יש לי מתחם עם 11 יזמים – כאוס מוחלט. איפה המדינה? בעוד ארבע-חמש שנים אי אפשר יהיה לחיות בנשר ובקריות. נדרש שיתוף פעולה עם הממשלה".

"נדרש סיוע ממשלתי בתמרוץ ובהורדת מכפילים"
רועי לוי, ראש עיריית נשר, סיפר כי "בנשר אישרנו תוכנית מתאר עירונית עם פרק ייעודי להתחדשות עירונית. רק אתמול פורסמה תוכנית השלד, ומדובר ב-27 מתחמים להתחדשות עירונית. הכנסת המנהלות להתחדשות הייתה מהלך נכון – זה כלי עזר חשוב. כל תרחישי החירום אצלנו – טילים, רעידות אדמה, שריפות, חומרים מסוכנים, צונאמי – רק מעודדים אותנו לפעול מהר יותר. לא צריך מלחמה כדי להבין את מה שהתושבים כבר יודעים. המדינה לא לוקחת אחריות – היזמים מקבלים שנת בדק, אנחנו מקבלים מאה שנות שירות לתושבים. אנחנו לא יכולים לאשר תוכניות שאין להן פתרונות ציבוריים. לא ניתן להתקיים עם עשרות תוכניות בעלות מכפילים של 7 – אולי בתוכנית אחת. נדרש סיוע ממשלתי בתמרוץ ובהורדת מכפילים".
ראש עיריית נשר: "פינוי מפעלי בז"ן הוא צעד נכון – אך הביצוע שגוי. במקום להמתין לפינוי ולהתחדשות עירונית – בונים עיר חדשה, ולא מטפלים בשכונות הקיימות. תמ"א 75 (פינוי המפעלים) צריכה להיות חלק מהפתרון, אבל כרגע זה נראה כאילו בונים בלי לפנות"
עו"ד גלעד ברון, שותף, מנהל ומייסד ברון ושות', משרד עורכי דין, אמר בפאנל כי מדינת ישראל חווה צורך גובר בהתחדשות עירונית. "מדובר באירוע שמשנה חיים. יש הבנה עמוקה של חשיבות ההתחדשות והמטרות ברורות: חידוש שכונות ותיקות והגדלת היצע המגורים. העלייה במודעות יוצרת ביקוש, אך האתגר הוא כיצד לעשות זאת נכון. בשנים האחרונות נוצר סדר חדש – המציאות היום שונה לחלוטין מזו שהייתה בתחילת הדרך. אחד המסרים המרכזיים מהכנס הזה הוא שהצפון מתנהג אחרת. כנס עירוני בגוש דן אינו רלוונטי לאתגרי הצפון. ייתכן שנדרש כוח אינרציה אחר – במנות קטנות ומדויקות".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות