מש' השיכון מקדם: עשרות אלפי דירות פרטיות יוקצו להשכרה ארוכת טווח תמורת הטבות מס
הצעת החלטת ממשלה שהפיץ אמש (ב') שר השיכון חיים כץ מציבה יעד של הוספת 40 אלף דירות להשכרה ארוכת טווח עד לשנת 2030 – מחציתן בשוק הפרטי. עוד על פי ההחלטה תקודם חובת דיווח על הכנסות משכר דירה וגוף מקצועי לניהול מדיניות שוק השכירות יוקם בתוך משרד השיכון

משרד הבינוי והשיכון העביר אמש (ב') למשרדי הממשלה טיוטת החלטת ממשלה במטרה להאיץ את פיתוחו של שוק השכירות ארוכת הטווח בישראל, תוך הישענות משמעותית על בעלי דירות פרטיים. הטיוטה מסתמכת על עבודת מטה שנעשתה בחודשים האחרונים במשרד השיכון בנושא. במסגרת ההחלטה הוצב יעד של הוספת 40 אלף דירות להשכרה ארוכת טווח לשוק עד לשנת 2030 – מחציתן בשוק המוסדי ומחציתן בשוק הפרטי. לצורך גיוסם של בעלי הדירות הפרטיים למהלך, במסגרתו יעמידו את דירותיהם להשכרה ארוכת טווח, מציעה ההחלטה לגבש הטבות מס.
הצעת ההחלטה נסמכת על מסמך "תכנית אסטרטגית לשוק השכירות" שהוכן על בסיס עבודת מטה של משרד הבינוי והשיכון , שכללה עבודת מחקר נתונים רחב ומחקר השוואתי בין-לאומי.
ההחלטה מציעה הקמת יחידה מקצועית במשרד הבינוי והשיכון לניהול מדיניות שוק השכירות בישראל. יחידה זו תוסמך, בין היתר, לרכוז את כלל המידע על שוק השכירות בישראל, לנתח את המידע הקיים, לגבש מדיניות ממשלתית בנושא ועוד. הקמת צוות זה מצריכה על פי ההחלטה הוספה של 4 תקנים למשרד הבינוי והשיכון, אשר אחד מהם יוגדר כנושא משרה בכירה, וכן תוספת תקציבית של 30 מיליון ש"ח למשרד השיכון.
עוד מוצע להקים צוות בראשות מנכ"ל מינהל התכנון ומנכ"ל משרד הבינוי והשיכון שעם חבריו יימנו מנכ"ל משרד הפנים, החשב הכללי, הממונה על התקציבים, מנהל רשות מקרקעי ישראל , יושב ראש מטה התכנון הלאומי, או נציגים שימונו על ידם. "הצוות יעסוק ביצירת מגוון פתרונות דיור המותאמים תכנונית לצרכי משקי בית הגרים בשכירות. הצוות יתייעץ עם נציגי השלטון המקומי וגופים נוספים", נכתב.
בין הפתרונות שיידונו במסגרת הצוות: הרחבת האפשרויות לעשות שימוש בשטחים חומים תוספתיים לטובת פרויקטי שכירות, בחינת האפשרות לתכנון סטטוטורי להשכרה, בחינת הצורך בקביעת קרקע ייעודית לשכירות בתכניות שונות, פיתוח פתרונות דיור ייעודיים להשכרה (דיור שיתופי, קומפלקסים ייעודים לשכירות ודירות קטנות).

עוד מטילה ההצעה על שר האוצר את האחריות לעקוב אחר קידומה של הצעת החוק המחייבת דיווח לרשות המסים על הכנסות משכר דירה – גם אם הללו נמוכות מתקרת הפטור. נזכיר כי מי שמנע עד כה את קידומו של החוק היתה ועדת הכספים של הכנסת בראשותו של יו"ר הוועדה משה גפני. מטרתו המרכזית של המהלך היא לאפשר למדינה איסוף נתונים ומידע אחר הנעשה בשוק השכירות. לצד זאת, ברשות המסים מעריכים כי החלת חובת הדיווח תזרים לקופת המדינה כשני מיליארדי שקלים בשנה מצד מעלימי הכנסות משכירות שיחששו להמשיך לעשות זאת כאשר תוחל חובת הדיווח.
עוד מוצע להטיל על שר הבינוי והשיכון לנקוט במספר צעדים הצפויים להגביר את הצלחת מכרזי שכירות מוסדית, ובהם: הקלות במכרזים המשווקים ברשות מקרקעי ישראל, בחינת האחדת אסדרה בענפי השכירות המוסדית וכן הרחבת פעילות חברת " דירה להשכיר ".
שוק של 46 מיליארד שקלים בשנה
על פי נתוני משרד השיכון, שיעור משקי הבית המתגוררים בשכירות בישראל נמצא במגמת עלייה לאורך השנים. מוערך כי בשנת 2024 מתגוררים בשכירות כ-29 אחוזים מכלל משקי הבית המדינה. היקף שוק השכירות מוערך בכ-46 מיליארד שקלים בשנה.
ממשרד השיכון נמסר כי "טיוטת ההחלטה גובשה לאחר עבודת מטה רחבה של מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן עם משרדי האוצר, הפנים, רשות מקרקעי ישראל ומינהל התכנון, לצד שיח עם נציגי המגזר הפיננסי והיזמי".
שר הבינוי והשיכון, חיים כץ: "דירה היא צורך בסיסי ומדינת ישראל מחויבת להבטיח קורת גג ראויה לכל אזרחיה, ובפרט לזוגות צעירים. היוזמות שנעשו עד כה אינן מספקות מענה איכותי. הצעת ההחלטה נועדה ליצור שיתוף פעולה בין משרדי לטובת פתרונות יישימים שיביאו בשורה אמיתית לאזרחי ישראל".
מנכ״ל משרד הבינוי והשיכון , יהודה מורגנשטרן: ״לאחר עבודת מטה רחבה, עשרות מפגשים ודיונים עם כלל הגורמים המעורבים גיבשנו טיוטה מקיפה שתאפשר לראשונה לנהל את שוק השכירות בישראל בראייה כוללת ומתכללת. הצעד הזה יחד עם חיזוק חברת ' דירה להשכיר ' יאפשר קבלת החלטות מבוססות נתונים תוך שיפור משמעותי בשכירות ארוכת טווח ונשיגות הדיור עבור אזרחי ישראל".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות