היקף המשכנתאות זינק בחדות ל-9.16 מיליארד ש"ח - הנתון השני בגובהו מזה כמעט 3 שנים
מנתוני בנק ישראל עולה כי היקף המשכנתאות בחודש מרץ גבוה בכ-24% לעומת חודש פברואר, בכ-47% לעומת אשתקד וכי מדובר בנתון הגבוה ביותר מאז אוגוסט 22', למעט דצמבר האחרון. הלוואות הבלון עמדו בחודש מרץ על 1.48 מיליארד שקל שהיוו 16.2% מכלל המשכנתאות שנלקחו

התאוששות בשוק המשכנתאות? היקף המשכנתאות בחודש מרץ 2025 עמד על 9.165 מיליארד שקל, כך עולה מנתוני בנק ישראל המתפרסמים היום (ה'). מדובר בגידול של 24.2% לעומת החודש הקודם אז עמד היקף המשכנתאות שנלקחו על 7.38 מיליארד שקלים, וזו עלייה של 47% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. למעשה הנתונים של חודש מרץ הם הגבוהים ביותר מאז אוגוסט 2022, פרט לנתוני דצמבר 2024 אז היקף המשכנתאות שבר שיא והגיע ל-13.8 מיליארד שקל על רקע העלייה במע"מ.
הלוואות הבלון שנוטלים קבלנים לטווח קצר עמדו בחודש מרץ על 1.48 מיליארד שקל שהיוו 16.2% מכלל המשכנתאות שנלקחו באותו החודש. במונחים אבסולוטיים מדובר בעלייה לעומת החודש הקודם אז היקף הלוואות הבלון עמד על 1.274 מיליארד שקלים, אולם במונחים יחסיים הרי שמדובר בירידה שכן שיעור הלוואות הבלון שנלקחו בחודש פברואר מכלל המשכנתאות באותו חודש עומד על 17.2%.
עם זאת מדובר עדיין בנתון נמוך משמעותית לעומת דצמבר 24', שבו הגיע שיעורן של הלוואות הבלון ללמעלה מ-23%, וגם היקף המשכנתאות הכולל שבר את שיא כל הזמנים והגיע לכמעט 14 מיליארד, תחת השפעת התייקרות המע"מ ב-1 בינואר. הלוואות בלון הן הלוואות גישור שמממנות את מבצעי המימון הפופולריים, במסגרתם נרכשות דירות בתשלום הון עצמי נמוך במיוחד בעת החתימה על החוזה (5% עד 20% בלבד), ותשלום היתרה רק במועד האכלוס.
על פי הנתונים, מרבית ההלוואות שנלקחו היו במסלול ריבית שאינו צמוד מדד (81.1%). בתוך כך, היקף המשכנתאות שנלקחו בריבית משתנה במסלול זה עומד על 44.9% מכלל המשכנתאות. בסך הכול, היקף המשכנתאות שנלקחו בריבית משתנה (בשני המסלולים) הסתכם ב-4.78 מיליארד שקל, שהם כ-52.2% מכלל המשכנתאות שנלקחו באותו החודש.
כמו כן, הריבית הממוצעת במסלול הצמוד מדד דומה לחודש הקודם ועומדת על 3.3%. תקופת פרעון הממוצעת במסלול, זהה לחודש הקודם והיא עומדת על 21.4 שנים. במסלול הלא צמוד מדד עומדת הריבית הממוצעת על 5%, זה החודש הרביעי ברציפות. תקופת הפרעון הממוצעת במסלול זה עומדת על 23.2 שנים, עלייה לעומת החודש הקודם אז עמדה תקופת הפרעון על 22.9 שנים.
מהתאחדות יועצי המשכתנאות נמסר כי "שוק הדיור ממשיך לפעול – בזהירות, אבל בהחלטיות. הנתונים מצביעים על מציאות ברורה: בשל מגבלות על הלוואות קבלן והמשך העלייה במדד תשומות הבנייה – הציבור ממהר לבצע עסקאות, וגם הקבלנים מעודדים לסגירת חוזים מהירה. הלוואות הבוליט, המאפשרות דחיית תשלומי הקרן, הופכות לכלי משמעותי בהתמודדות עם מגבלות המימון״.
בהתאחדות מציינים עוד כי במקביל, ניכרת גם העדפה עקבית למסלולים לא צמודים – למעלה מ-80% מהמשכנתאות החודש נלקחו באפיקים שאינם צמודים למדד, מה שמעיד על רצון ליציבות וודאות בתנאי ההחזר.
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות