נדחתה תביעת דיבה של יזם נגד דיירים: "חלאת המין האנושי – הבעת דעה קשה אך מותרת"

היזם משה אהרוני ושני חברי נציגות תבעו 2.2 מיליון שקל בגין פרסומים מכפישים לטענתם בקבוצת הוואטסאפ של הדיירים. תביעת היזם נדחתה, חברי הנציגות יפוצו בכמה עשרות אלפי שקלים

שיתוף הכתבה
השופטת רונית פינצ'וק-אלט (אתר הרשות השופטת)השופטת רונית פינצ'וק-אלט (אתר הרשות השופטת)

שופטת בית המשפט השלום בתל אביב, רונית פינצ'וק-אלט, קיבלה בשבוע בעבר באופן חלקי תביעה דיבה על סך כ-2.2 מיליון שקל שהגישו הקבלן משה אהרוני, בעלי קבוצת אהרוני, ושניים מחברי הנציגות שנבחרה על ידי הקבלן בשלבי האכלוס הראשונים של הפרויקט.

מדובר בפרויקט "אפ טאון" בבת ים, הכולל מגדל מגורים בן 47 קומות, מגדל משרדים ובניין מסחרי אשר הפך בשנים האחרונות לזירה של מאבק משפטי וחברתי טעון בין דיירים, יזם ובעלי תפקידים לשעבר ונוכחיים בנציגות הבית המשותף. קבוצת אהרוני הייתה אחראית להקמת הפרויקט. עם סיום הבנייה והאכלוס החלקי ב־2018, נחתם הסכם ניהול בין קבוצת אהרוני לבין חברת "נכסי אריאל", כאשר בהסכם נכלל סעיף שהקנה מחצית מדמי הניהול ליזם עצמו – דבר שנחשף רק מאוחר יותר וגרם לסערה בקרב הדיירים.

ההסכם עם חברת הניהול, אשר הוסתר מרוב הדיירים, כלל תשלום דמי ניהול גבוהים במיוחד, מהם הועברה מחצית ליזם כ"עמלה". הדיירים, שחוו לטענתם שירות ירוד, תקלות במעליות, תחזוקה לקויה וליקויים מבניים, החלו לחשוד בהתנהלות היזם וחברת הניהול. בחודש ספטמבר 2019 התקיימה ישיבת דיירים בה נבחרה נציגות חדשה במקומה של הנציגות הקודמת – אשר הייתה מזוהה עם היזם. על רקע חילופי הנציגים נכתבו הודעות בקבוצת הוואטסאפ של דיירי הבניין – חלקן האשימו את אנשי הנציגות הקודמת בפעולות פליליות כמו זיוף חתימות, קבלת שוחד וניהול לקוי.

בתגובה, הגישו אהרוני, קבוצת אהרוני ושלושה מבעלי הדירות שנמנים על הנציגות הקודמת תביעה בסך 2.24 מיליון שקל נגד חמישה דיירים, בגין 16 פרסומים שנכתבו בקבוצת הוואטסאפ של הדיירים. כך למשל, נכתב על ידי אחת הנתבעים, משה טרבולסי, כי משה אהרוני הוא ״נוכל, רמאי, שקרן וגנב, בקיצור, חלאת המין האנושי״. בתביעה נטען כי הנתבעים האשימו את התובעים בעבירות חמורות – זיוף חתימות, גניבת כספים, קבלת שוחד, ואפילו איומים והשתייכות ל"עולם תחתון". התובעים טענו כי מדובר בהכפשות חסרות שחר, שנועדו לפגוע בשמם הטוב וביושרתם, וכי הנתבעים עשו שימוש במעמדם כנציגי הדיירים כדי לפגוע בשמם של אנשי הנציגות הקודמת.

הנתבעים, מנגד, באמצעות בא כוחם עו"ד סער גרשוני, טענו כי הפרסומים נעשו במסגרת שיח פנימי ולגיטימי בקבוצת וואטסאפ סגורה של הדיירים, במסגרת מאבק צודק לחשיפת התנהלות שערורייתית מצד היזם. הם טענו כי לא הייתה להם כל כוונה להכפיש אלא להגן על עניינם כלקוחות שנפגעו, והזכירו כי כבר התנהלו הליכים משפטיים מקבילים נגד קבוצת אהרוני בנוגע לגביית דמי הניהול והעברת כספים לחשבונה.

השופטת: "חלק מהפרסומים חוסית תחת הגנת "אמת דיברתי"

השופטת רונית פינצ'וק־אלט קבעה כי אין מקום לפסוק פיצויים לקבוצת אהרוני ומשה אהרוני. בית המשפט קיבל את עמדת ההגנה של הנתבעים, לפיה פרסומים מסוימים חוסים תחת הגנת "אמת דיברתי" או "תום לב", במיוחד כשמדובר בנושא ציבורי כה חשוב בתוך קהילת דיירים. לדוגמה, לגבי הפרסום שהאשים את אהרוני בגניבה באמצעות דמי ניהול מנופחים – בית המשפט הפנה לפסק דין קודם שבו כבר נקבע כי אהרוני אכן נהנה מעמלה על חשבון דיירים, ולכן יש בסיס לאמירה. גם הביטוי "חלאת המין האנושי" שנכתב כלפי אהרוני, נבחן בהקשרו ונקבע כי מדובר בהבעת דעה קשה אך סבירה נוכח הרקע והעובדות הידועות לדיירים באותה העת.

למרות שרוב הטענות נדחו, קיבל בית המשפט באופן חלקי את התביעות של תביעת חברי נציגות הדיירים, שפעלו בהתנדבות. נמצא כי חלק מהביטויים שנכתבו נגדם – בהם כינויים כגון "בוגדים", "אתונות", ו"גנבים" – חרגו מהסביר ונכתבו בכוונה לפגוע. השופטת הדגישה שמדובר בלשון הרע שאין לגביה הגנה, גם אם מדובר בדיון פנימי בין שכנים.

בעקבות כך נפסקו הפיצויים הבאים: הנתבע משה טרבלסי חויב לשלם 15,000 ש"ח לדייר דוד גדז' בגין אמירה שכללה רמיזות חמורות לבגידה. הדייר יהודה שחף חויב לשלם 24,000 ש"ח – 12,000 ש"ח לכל אחד מהשניים – על פרסומים שבהם ייחס להם התקנת מנעולים לא חוקיים, גרימת נזקים וניצול תמימות של שכנים. רויטל בן הרוש חויבה לשלם 15,000 ש"ח לכל אחד, סך הכול 30,000 ש"ח, לאחר שייחסה לתובעים קבלת שוחד, גזל כספים ואף שימוש בעולם תחתון.

עו"ד סער גרשוני מסר כי "מאז שנת 2020 נוהלו כעשרה הליכים שונים בין היזם לדיירים על שלל נושאים. החל מביטול סעיף לא חוקי בחוזה שעסק בחברת הניהול  ובעמלה הסודית בגובה 50 אחוזים מרווחי חברת הניהול, אי תשלום דמי ניהול, אי מתן דוחות וכלה בהסתרת תקציבים. זוהי תביעת ההשתקה השניה שנדחית לאחר שהדיירים סיכלו את ניסיון היזם לעשות שימוש בכוחו, בבני משפחה וחברים על מנת לחמוס אותם. לא בנקל קובע בית משפט שמילים קשות כגון נוכל, רמאי ושקרן הן דברי אמת. במקרה זה ניסיון ההפחדה וההשתקה השני במספר לא צלח. מוטב היה לו במקום להשקיע כספים בניהול הליכים היה מושקע בבניינים עצמם".


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

הצטרפו לניוזלטר של מרכז הנדל"ן

וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם
  • אני מאשר/ת קבלת דיוור
  • תגובות

    הוספת תגובה
    {{ commentsComp.length - index }}.
    {{ comment.message }}
    {{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
    {{ reply.message }}
    {{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
    הראה עוד
    תגיות:משה אהרונירונית פינצ'וק-אלטתביעת דיבהקבוצת אהרוני

    הצטרפו לניוזלטר של מרכז הנדל"ן

    וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם
  • אני מאשר/ת קבלת דיוור
  •  
    מחפש...