בפעם ה-12 ברציפות: בנק ישראל הותיר את הריבית ברמה של 4.5%
על אף ההערכות כי הפעם יוחלט על הפחתה, הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') להותיר את הריבית על כנה. בהודעת הבנק נכתב כי "על רקע אי הודאות הגיאופוליטית, תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתכנסות האינפלציה ליעדה"

ההערכות במשק כי על רקע התחזקות השקל והמיתון באינפלציה תחליט הוועדה המוניטרית להפחית הפעם את שיעור הריבית - התבדו. הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') להותיר את הריבית על כנה. הפעם האחרונה שבה הוחלט על הפחתת ריבית, בשיעור של 0.25% מ-4.75% ל-4.5% היתה בינואר 2024, זמן קצר לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל".
בהודעת הריבית שפרסם הבנק נכתב כי "על רקע אי הודאות הגיאופוליטית, תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתכנסות האינפלציה ליעדה, היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית". עוד צוין כי "הפעילות הכלכלית במשק מוסיפה להתאושש בקצב מתון על רקע האי ודאות המקומית והגלובלית הגבוהה. האינפלציה השנתית התמתנה, אך נמצאת מעל לגבול העליון של היעד. בעקבות מבצע 'עם כלביא' פרמיית הסיכון של ישראל, ירדה באופן משמעותי אך נותרה גבוהה בהשוואה לרמתה ערב מלחמת 'חרבות ברזל', מדדי המניות המקומיים עלו באופן בולט, תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו בחדות והשקל התחזק באופן ניכר.
"מדד המחירים לצרכן ירד בחודש מאי ב-0.3%, וקצב האינפלציה השנתי ירד ל-3.1%, מעט מעל לגבול העליון של היעד. האינפלציה בחודשים האחרונים מתאפיינת בתנודתיות ואי ודאות גבוהות. בניכוי אנרגיה ופו"י השיעור השנתי של האינפלציה עמד על 3.5%, מעל הגבול העליון של היעד... החזאים צופים שהאינפלציה תתכנס לתחום היעד בחודשים הקרובים". על פי ההודעה להערכת הוועדה המוניטרית קיימים מספר סיכונים להאצה אפשרית באינפלציה או לאי התכנסותה ליעד, בהם "ההתפתחויות הגיאופוליטיות והשפעותיהן על הפעילות במשק, עלייה בביקושים לצד מגבלות היצע והרעה בתנאי הסחר העולמיים".
בהתאחדות יועצי המשכנתאות מסרו בתגובה להחלטת הריבית כי " גם אם בנק ישראל בחר להמתין עם הפחתה, המשק מפגין סימני התייצבות כלכלית: האטה באינפלציה, ייצוב פיננסי ושיפור בנתוני האמון – כל אלו תומכים בציפייה להפחתת ריבית כבר בחודשים הקרובים".
עופר אהרונוביץ', מנהל חטיבת משכנתאות באלדר משכנתאות, מסר כי "נגיד בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%, החלטה שמשקפת איזון עדין בין האטה באינפלציה לבין סיכונים ביטחוניים וגיאו-פוליטיים. האינפלציה השנתית ירדה ל־3.1% – התקדמות לעבר היעד, אך עדיין מעליו. לצד זאת, תחזיות הצמיחה נותרות חיוביות – סביב 3.4% – אך תלויות ביציבות האזורית. ייתכן שנראה הפחתת ריבית כבר באוגוסט, בתנאי שהמגמה החיובית תימשך והמצב הביטחוני לא יסלים. בשוק המשכנתאות אנו רואים המשך חוסר ודאות, אך גם התייצבות מסוימת בריביות הקבועות, מה שמספק נקודת כניסה מעניינת לרוכשים".
גלעד אורן, מנכ"ל מצלאוי חברה לבניין, מסר כי החלטת הוועדה המוניטרית של בנק ישראל "מבוססת על סביבת אינפלציה שעדיין יחסית גבוהה ולנוכח חוסר הוודאות הכלכלית שמלווה את המשק הישראלי בזמן המלחמה. בין הגורמים המרכזיים להחלטה ניתן למנות את עליות המחירים החדות בשוק המזון, עליית שכירויות בערים הגדולות, והתייקרות משמעותית של מחירי הטיסות – כל אלה יוצרים לחץ אינפלציוני מתמשך, המקשה על מעבר למדיניות מוניטרית מרחיבה.
"על אף, הרצון להקל על הציבור והעסקים, בנק ישראל בחר להעדיף את שמירת היציבות הכלכלית והמאבק באינפלציה. אם מגמת ההתמתנות במדד המחירים לצרכן תימשך והשקל ימשיך להתחזק אל מול הדולר יש סיכוי לא מובטל שכבר בהחלטת הריבית הבאה נראה ירידה".
דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן, מסר בתגובה להחלטה כי "הירידה באינפלציה מקרבת את המדד אל גבול יעד האינפלציה של בנק ישראל (2%–3%) ומעידה על התקררות מסוימת של הפעילות הכלכלית. גם התחזקות השקל תורמת לצמצום הלחצים האינפלציוניים, במיוחד במחירי מוצרים מיובאים – כפי שגם ציינו מספר כלכלנים לאחרונה. במצב הנוכחי, יש מקום להתחיל במהלך הדרגתי ומבוקר של הורדת ריבית בהחלטות הבאות. צעדים אלו יכולים להקל על משקי הבית הנושאים בנטל משכנתאות יקרות, להחיות את שוק הנדל"ן הפרטי והמסחרי ולתמוך בהתאוששות כללית במשק שנפגעה בעקבות אי-הוודאות הביטחונית והכלכלית בתקופה האחרונה".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות