בשורה לבעלי קרקעות בגוש דן: השר ארבל האריך את המועד להגשת תביעות פיצוי

פרסום ראשון: שר הפנים נענה לבקשת ארגונים ובעלי זכויות, שטענו כי יש להאריך את המועד הסופי להגשת תביעות פיצויים לתכניות המטרו, שכן התאריך המקורי חל בסמוך לסיום מבצע עם כלביא. המועד הסופי העדכני להגשת התביעות - 3 באוגוסט

שר הפנים משה ארבל (גדעון שרון, לע"מ, שאטרסטוק)שר הפנים משה ארבל (גדעון שרון, לע"מ, שאטרסטוק)

בשורה לבעלי הקרקע שבתחום תוכניות המטרו: שר הפנים משה ארבל החליט להאריך את המועד להגשת תביעות פיצויים לתוכניות המטרו, וזאת עד ל-3 באוגוסט 2025. בכך, נענה השר ארבל  לבקשת ארגונים ובעלי זכויות שטענו כי יש להאריך את המועד להגשת תביעות פיצויים לתכניות המטרו תת"ל 101/א ותת"ל 103, שכן תאריך סיומן היה סמוך למבצע עם כלביא.
בחודש יוני האחרון פנו לשר הפנים מספר ארגונים, בהם לשכת שמאי המקרקעין, וכן בעלי זכויות באזור המטרו, בבקשה דחופה להאריך באופן גורף את המועד האחרון להגשת תביעות לפיצויים בגין תכניות המטרו, תת"ל 101/א ותת"ל 103. הרקע לבקשה היה העובדה שמועד ההתיישנות להגשת תביעות אלו, שחל בסמוך למבצע עם כלביא, יצר קושי משמעותי עבור רבים מבעלי הזכויות להשלים את הטיפול בתביעותיהם.

על פי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה, תביעות פיצויים בגין פגיעה מתוכנית יש להגיש בתוך שלוש שנים מיום פרסומה ברשומות. במקרה הנוכחי, התעוררה מחלוקת אודות האופן שבו יש לפרש את החוק, כאשר במינהל התכנון נטען כי מועד תחילתן של השלוש שנים הוא בהחלטת הממשלה שבה אושרה התוכנית, מה שקבע את המועד הסופי להגשת התנגדויות על 25.6. מנגד טענו גורמים שונים בשוק הפרטי כי התאריך הסופי אמור לחול מספר שבועות מאוחר יותר.
כך או כך -  תאריך סיום שלוש השנים לתוכניות הללו הגיע בתקופה שבה נרשם קושי מהותי בהתנהלות שוטפת, מה שהקשה על בעלי הזכויות לאסוף מסמכים, להתייעץ עם עורכי דין ולהשלים את הליכי הגשת התביעה במועד. בעקבות הפניות והנסיבות המיוחדות, שר הפנים הודיע רשמית על הארכה גורפת של המועד להגשת תביעות פיצויים לתכניות המטרו – תת"ל 101/א ותת"ל 103 – עד לתאריך 3 באוגוסט 2025.

מטעמו של השר ארבל נמסר: "הארכת מועד זו צפויה להקל באופן משמעותי על בעלי הזכויות. היא תאפשר להם להשלים את הטיפול בתביעותיהם ללא לחץ זמן מיותר, ותייתר את הצורך בהגשת בקשות פרטניות לארכה על ידי כל אחד מהם, הליך שיכול היה להיות מורכב ומסורבל. מהלך זה משקף התחשבות בציבור וצפוי למנוע עוגמת נפש וקשיים בירוקרטיים רבים".

בעקבות החלטת ארבל נמסר מלשכת שמאי המקרקעין: "לשכת שמאי המקרקעין מברכת על החלטת שר הפנים ומטה התכנון להיענות לפניית הלשכה ולהאריך את מועדי הגשת התביעות לפיצויים בעקבות פרויקט המטרו. החלטה זו מבטיחה שהציבור שנפגע מהפרויקט יקבל את הזמן הנדרש להכנת תביעה מקצועית ומבוססת, ובכך להבטיח קבלת הפיצוי הראוי".

"לא יכול להיות שיהיו מועדים שונים לתוכניות שונות"

עו"ד צבי שוב מומחה לתכנון ובניה: "ראשית, אני סבור שלא יכול להיות שתוכניות שונות בהירארכיה יניבו מועדים שונים להגשת תביעות פיצויים, שמעבר להם תחול התיישנות, לא צריך להיות הבדל בין תוכנית מקומית, מחוזית או ארצית, או ארצית לתשתיות לאומיות. מדינת ישראל צריכה לעשות סדר בנושא ולפעול לאחידות, והמועד צריך להיות ברור לכל ולא תהיינה לגביו אי וודאות ומחלוקת, כפי שקרה כעת.

"שנית, כעת בעלי נכסים וקרקעות, צריכים לשים לב שלא תהיינה שוב טעויות, המדינה כעת אמרה את דברה ונתנה עמדתה לגבי המועד להגשת תביעות בגין ירידת ערך כשמדובר בתוכניות ארציות לתשתיות לאומיות ויהיה קשה לטעון בעתיד שהדברים לא ברורים, ולהערכתי לא יינתנו יותר הארכות מועד גורפות כמו שניתן כעת. לכן לא כדאי לקחת סיכון, גם מי שחושב שהמדינה טועה.

"בנוסף, כידוע היום ישנם שני הליכים משפטיים שננקטים כשמדובר בהפקעות. שני שלבים: תביעת פיצויים בגין ירידת ערך, שמועד הגשת התביעה הוא שלוש שנים מיום תחילת התוכנית ומעבר לכך חלה התיישנות, וכן תביעת פיצויים בגין שלב ההפקעה, שעל פי פסיקת בית המשפט העליון ניתן להגיש אותה 7 שנים מיום שהרשות תפסה חזקה על הקרקע בהתאם להוראות חוק ההתיישנות הכללי.

"לדעתי מדובר בשני הליכים מסורבלים, בפיצול מיותר, שיוצר בלבול ואי ודאות בקרב הציבור ואני סבור שיש צורך לאחד בין ההליכים, ולבטל את מועד ההתיישנות האנכרוניסטי של 3 שנים. אין סיבה שיהיה מועד מיוחד להתיישנות ירידת ערך לעומת התיישנות תביעת ההפקעה. במקרה בהן מדובר בפועל בשני שלבים של הפקעה של נכס, צריך להבין שהתכנית מייעדת לאנשים את הנכס/דירה או קרקע לייעוד ציבורי, לא מודיעה להם לרוב כלל על התכנית, ונקבעת להם תקופה של 3 שנים בלבד להגיש תביעה בגין ירידת ערך ואחריה חלה ההתיישנות, וזה לרוב חלק נכבד מהפיצוי הכולל.

"כל זאת שבפועל מדובר בתכניות שיוצאות לפועל רק כעשור לאחר אישורן . אני מבין שמשרד הפנים רוצה להגן על קופת הרשות המקומית, שנהנית מהתקופה הקצרה להגשת תביעות משום שאזרחים רבין לא מודעים לה ולא מגישים תביעות, אך הציבור לא אמור לשלם את המחיר על כך".


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

הצטרפו לניוזלטר של מרכז הנדל"ן

וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם
  • אני מאשר/ת קבלת דיוור
  • תגובות

    הוספת תגובה
    {{ commentsComp.length - index }}.
    {{ comment.message }}
    {{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
    {{ reply.message }}
    {{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
    הראה עוד
    תגיות:משה ארבלהמטרוהפקעת קרקעותפיצויי הפקעהעו"ד צבי שובלשכת שמאי המקרקעין

    הצטרפו לניוזלטר של מרכז הנדל"ן

    וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם
  • אני מאשר/ת קבלת דיוור
  •  
    מחפש...