אחרי צניחה של שנה ב-23': מחירי הקרקעות חזרו לעלות ב-2024

ממחקר של הלמ"ס עולה כי מ-22' ועד 24' חלה ירידה של כ-21% במחירי הקרקעות, כתוצאה מעליות הריבית. ב-24' עלו מחירי הקרקע ב-15.2%. עוד עולה כי בשנים 2004 עד 2024 נרשמה עלייה כמעט מתמדת במחירי הקרקעות בשיעור מצטבר של 263%

שיתוף הכתבה
מגרש ברעננה (יח"צ)מגרש ברעננה (יח"צ)

בשנים 2004-2024 עלו מחירי הקרקע ב-263%, כך עולה מפרסום של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), זאת בעוד שמדד מחירי הדירות עלה בכ-230%. מדד מחירי הקרקעות לבנייה רוויה עלה ב- 270%, עליית מחירים מתונה יותר של 211% נרשמה במדד מחירי הקרקעות לבנייה צמודת קרקע. 

יחד עם זאת, מציינים בלמ"ס כי משנת 2022 ועד 2024 חלה ירידה של כ-21% במחירי הקרקעות. זאת כתוצאה מירידה גדולה של 31.4% במחירי הקרקעות בשנת 2023 שנבעה על פי כותבי המחקר, דנו בן-חור ודורון סייג, כתוצאה מעליות הריבית. יש לציין כי בשנת 2024 עלו מחירי הקרקע ב-15.2%. עוד עולה מתוך הנתונים כי בשנים 2004 עד 2024 נרשמה עלייה כמעט מתמדת במחירי הקרקעות.

ירידות שנתיות במחירי הקרקעות נרשמו ב-3 נקודות זמן. הירידה הראשונה של 11.4% התרחשה בשנת 2012, לאחר מחאת יוקר הדיור שפרצה בקיץ 2011. ירידת מחירים זניחה של 1.1% התרחשה בשנת 2017 עם תחילת שיווק קרקע במסגרת מחיר למשתכן ואילו הירידה המשמעותית ביותר, כאמור בשנת 2023.

המחקר שהופץ הינו עבודה מקדימה למדד מחירי הקרקעות שעתיד להתפרסם אחת לשנה על ידי הלמ"ס. "קרקע מהווה את אחת התשומות המשמעותיות בבניית דירה והיא מהווה גורם מרכזי בבידול המרחבי של מחירי הדירות", נכתב במסמך שהופץ, "מטרת המדד היא לאמוד את שינוי מחירי הקרקעות בישראל תוך פיקוח על איכות ומאפייני הקרקע. המדד מחושב עבור קרקעות אשר ייעודן הוא למגורים בלבד ואשר שווקו במכרזים פומביים של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לכל המרבה במחיר. לפיכך, מכרזי קרקע ששווקו עבור תוכנית מחיר למשתכן , מחיר מטרה וכו' אינם נכללים במדד מחירי הקרקעות הנוכחי".

זאת ועוד, "בנוסף למדד הכללי של מחירי הקרקעות, אנו אומדים את השינויים במחירים תוך הבחנה בין קרקעות המיועדות לבנייה רוויה ובין קרקעות המיועדות לבנייה נמוכה (קרי: צמודי קרקע). המדד הכללי מחושב כממוצע משוקלל בין שני המדדים לעיל, כאשר החשיבות היחסית שכל מדד מקבל נגזרת ממספר יחידות הדיור בכל ייעוד בניה. המדד הינו מדד עסקאות שאינו מתקן הבדלים בהתפלגות שבין מלאי הקרקעות ובין זרם הקרקעות שנמכרו".

לטענת ינקי קוינט, מנהל רמ"י "הנתונים מראים לראשונה שחור על גבי לבן כיצד השיווקים הגבוהים מתחילים לתת את אותותיהם על שוק הנדל"ן. הנתונים מדגישים את חשיבות המשך שיווק הקרקעות לבנייה רוויה, המהווה כ-90% מיחידות הדיור בישראל המהווה את עמוד השדרה של השוק. מדובר באינדיקציה ברורה לכך שהמדיניות שלנו להגדלת ההיצע מתחילה להשפיע בפועל.

"העבודה המאומצת של עובדי רשות מקרקעי ישראל והיקף השיא בשיווקי קרקעות בשנים 2021-2024 אשר הצליחו להביא לירידת מחירי הקרקעות בשיעור של למעלה מ-20%. רשות מקרקעי ישראל תמשיך לפעול בנחישות כדי להגדיל את היצע יחידות הדיור בכל רחביה של מדינת ישראל, ונמשיך במלוא המרץ להגדיל את ההיצע ולהוריד את מחירי הדיור". 


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ commentsComp.length - index }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.message }}
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:שיווקי קרקעותרמ"יינקי קוינט

 
מחפש...