ירידה של יותר מ-12% בחודש: היקף המשכנתאות באפריל עמד על 8.049 מיליארד שקל

מנתוני בנק ישראל המתפרסמים היום (ד') עולה כי בחודש אפריל נרשמה עלייה של ל 36.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. למרות הגבלות של בנק ישראל על הלוואות הבלון שנכנסו לתוקפן באפריל, לא נראה בינתיים שינוי בהיקפם מסך המשכנתאות שנלקחו. התאחדות יועצי המשכנתאות: "המהלך של בנק ישראל משנה את כללי המשחק בשוק המשכנתאות"

שיתוף הכתבה
צילום: שאטרסטוקצילום: שאטרסטוק

היקף המשכנתאות בחודש אפריל 2025 עמד על 8.049 מיליארד שקל, כך עולה מנתוני בנק ישראל המתפרסמים היום (ד'). מדובר בירידה של 12.2% לעומת החודש הקודם, אז עמד היקף המשכנתאות שנלקחו על 9.165 מיליארד שקלים, וזו עלייה של 36.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. 

למרות ההגבלות של בנק ישראל על הלוואות הבלון שנכנסו לתוקפן בתחילת אפריל, הלוואות הבלון שנוטלים קבלנים לטווח קצר עמדו בחודש מרץ על 1.27 מיליארד שקל שהיוו 15.8% מכלל המשכנתאות שנלקחו באותו החודש. מדובר בירידה זניחה לעומת חודש מרץ אז עמד היקף הלוואות הבלון מתוך סך ההלוואות על 16.2%. 

כבר בשלב מוקדם התריעה התאחדות יועצי המשכנתאות בפני הרגולטור והזהירה את הציבור מפני הסיכונים הכרוכים בהלוואות בלון ובמודלים של דחיית תשלום, כמו 80/20 או 90/10: "התרענו על הסיכונים, לציבור ולמערכת הבנקאית, והיום הנתונים מתחילים להוכיח שהשוק נזהר והולך על בטוח", נמסר מההתאחדות. בהתאחדות מוסיפים עוד כי ניתן לראות יציבות בשוק מחד ומאידך אין תוכנית כוללת שתיקח בחשבון את כל אתגרי השוק – משבר הנדל"ן יחריף וזוגות צעירים רבים יתרחקו מחלומם לדירה משלהם.

הלוואות בלון הן הלוואות גישור שמממנות את מבצעי המימון הפופולריים, במסגרתם נרכשות דירות בתשלום הון עצמי נמוך במיוחד בעת החתימה על החוזה (5% עד 20% בלבד), ותשלום היתרה רק במועד האכלוס.

"המהלך של בנק ישראל משנה את כללי המשחק"

על פי הנתונים, מרבית ההלוואות שנלקחו היו במסלול ריבית שאינו צמוד מדד (82.1%). מדובר במגמת עלייה מתמשכת שהתחילה בנובמבר 2022 אז עמד היקף ההלוואות במסלול זה על 68% מתוך כלל המשכנתאות. בתוך כך, היקף המשכנתאות שנלקחו בריבית משתנה במסלול זה עומד על 46.5% מכלל המשכנתאות. בסך הכול, היקף המשכנתאות שנלקחו בריבית משתנה (בשני המסלולים) הסתכם ב-4.291 מיליארד שקל, שהם כ-53.3% מכלל המשכנתאות שנלקחו באותו החודש.

כמו כן, הריבית הממוצעת במסלול הצמוד מדד דומה לחודש הקודם ועומדת על 3.3%. תקופת פירעון הממוצעת במסלול עומדת על 20.9 שנים, ירידה לעומת החודש הקודם אז עמדה תקופת הפירעון על 21.4 שנים. במסלול הלא צמוד מדד עומדת הריבית הממוצעת על 5%, זה החודש החמישי ברציפות. תקופת הפירעון הממוצעת במסלול זה עומדת על 23.2 שנים, בדומה לחודש הקודם. 

מהתאחדות יועצי המשכנתאות נמסר: "דו"ח המשכנתאות הראשון תחת הוראת השעה החדשה של בנק ישראל משקף ירידה של 12% במשכנתאות באפריל לכ-8.05 מיליארד שקלים. במרכיב של הלוואות הבלון/בולט, מתוך סך העסקאות נרשמה ירידה מכ-17% ממוצע שנתי ב-2024 ל-15% בדו"ח הנוכחי - כ-1.274 מיליארד". בהתאחדות יועצי המשכנתאות צפו את הירידה, בין היתר בגלל הוראת השעה ומעריכים כי זו מגמה שתתגבר עם הזמן ותגיע תוך 3 חודשים לירידה הקרובה לחלק היחסי של הלוואות קבלן מתוך סך המשכנתאות שכאמור, עומד כיום כ – 17%.

"אנחנו מרגישים מהשטח באפריל וגם בתחילת מאי ירידה הדרגתית בעסקאות", אומרים בהתאחדות. להערכת גורמים בהתאחדות, "המהלך של בנק ישראל משנה את כללי המשחק בשוק המשכנתאות, וההשלכות ילכו ויתבררו בהדרגה. מגבלות הרגולטור על מבצעי הקבלנים יביאו לצמצום בעסקאות – הביצועים של אפריל ומאי עוד ישמרו על יציבות יחסית, אך לקראת יוני-יולי צפויה ירידה משמעותית יותר". 


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ commentsComp.length - index }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.message }}
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:משכנתהמשכנתאותבנק ישראלדיור למגוריםהיקף המשכנתאותהלוואות בלון

 
מחפש...