סולידריות עם המפונים? "בעלי דירות רוצים להעלות את מחיר השכירות דווקא עכשיו"
אלפי המפונים מהדירות שנפגעו במבצע עם כלביא "נפלו" על שוק השכירות בתקופה הרותחת של הקיץ, והגדילו דרמטית את הביקוש לדירות בעיקר באזורי הביקוש. מתווכים באזורים הללו מספרים כי חלק מבעלי הנכסים נמנעים מהעלאת מחירים לאות סולידריות, לצד כאלה שמעלים את המחיר בלי לחשוב פעמיים. מתווך מרחובות: "אם לפני המלחמה שכירות בדירת 4 חדרים עם ממ"ד עלתה 6,500 שקל בממוצע היום זה כבר 7,500 שקל בממוצע"

העיר רחובות ספגה שתי פגיעות ישירות במהלך מבצע "עם כלביא": האחת במכון ויצמן, והשנייה במרכז העיר בסמוך לשוק העירוני. בסך הכול הוכרזו 14 מבנים להריסה, 8 מבנים הוגדרו כמסוכנים, ו־28 מבנים נוספים פונו לשיפוץ. בסך הכל פונו 700 תושבים מביתם, מתוכם 340 פונו לבתי מלון. גם שכנתה נס ציונה לא קופחה על ידי האיראנים, כאשר פגיעה ישירה של טיל הביאה לנזק לכ-320 בתים ברמות שונות, ולפינויים של 131 תושבים לבתי מלון. את המצוקה תיאר ראש העירייה שמואל בוקסר בישיבה של ועדת הפנים והגנת הסביבה שהתקיימה ביום רביעי האחרון: "אין לנו כמות מספיקה של דירות חלופיות להשכרה בנס ציונה", אמר.
לדברי אבי פנחס, זכיין אנגלו-סכסון ברחובות ומזכרת בתיה, ההשפעה שיצרו הפגיעות על שוק השכירות באזור מורגשת: "הביקוש לדירות להשכרה גובר, זה מורגש, ומצד שני אין דירות להשכרה. קיבלנו פניות של אנשים שגרים באזור השוק, סמוך למקום נפילת הטיל, ולא היה לנו מה להציע. בלי קשר למלחמה עם איראן, בקיץ תמיד יש יותר ביקוש, אבל מאז שנגמר הבלאגן, הביקוש להשכרת דירות חזק יותר". לדבריו, מחירי השכירות ברחובות עלו בכ-1,000 שקל מאז המלחמה. "אני מרגיש שיש עליית מחירים עקב כך שאין היצע של דירות להשכרה. אם לפני המלחמה שכירות בדירת ארבעה חדרים עם ממ"ד עלתה 6,500 שקל בממוצע היום זה כבר 7,500 שקל בממוצע".
המספרים של רחובות ונס ציונה עוד נחשבים נמוכים לעומת רמת גן, תל אביב, בת ים, ובני ברק. ברמת גן למשל, פגעו שלושה טילים שגרמו לפינויים של 4,000 תושבים, חלקם לבית מלון וחלקם התפנו באופן עצמאי. פגיעת הטיל גרמה לפגיעה ב-257 מבנים ברחבי העיר, לחמישה מבנים הוצא צו הריסה, והם כבר נהרסו בפועל.

"אין כמעט היצע ויש המון ביקושים", אומרת רונית פלד, זכיינית אנגלו-סכסון רמת גן-גבעתיים, "גם ככה זה לא היה אזור רווי בדירות להשכרה, ועכשיו על אחת כמה וכמה. אנחנו מקבלים בין 10 ל-15 פניות ביום עם אפס היצע. הרוב מחפשים דירה עם ממ"ד או מקלט, אני שומעת את זה כמעט בכל שיחה. חלקם רוצים דירות לטווח הקצר, חצי שנה עד שמונה חודשים, ויש כאלה שכבר רוצים את זה לשלוש שנים. אני פונה להמון בעלי דירות שאומרים לי שיש להם רשימה של ממתינים". לדבריה, "לא משנה לשוכרים כבר מקום המגורים בתוך העיר. בהתחלה רצו לגור באותו אזור, עכשיו לא חשוב כבר האזור. אבל אין מה להציע. אני אף פעם לא מקבלת כמות כזו של פניות, כמעט כל השיחות הן לשכירות".
ומה לגבי המחיר? ניתן היה לצפות כי עודף הביקוש והמחסור בהיצע ידחפו את המחירים כלפי מעלה. אולם לטענתה של פלד, אין שינוי דרמטי במחירים נכון להיום. בעסקאות שבוצעו במעורבותה הושכרו דירות ארבעה חדרים עם ממ"ד תמורת שכר דירה חודשי של 7,500 שקלים בממוצע, ואילו במגדלים החדשים עשוי הסכום להגיע לכ-8,500-10,000 שקל לחודש. יחד עם זאת, אומרת פלד, "אני רואה את המגמה של בעלי הדירות שרוצים לנצל את המצב לרעה ולהעלות מחירים. פה כולם צריכים להירתם למצב. אני באמת אשמח שבעלי הדירות יפעלו בהגיון ולא ינצלו את זה לרעה".
"בבת ים ההיצע עדיין מספק את הסחורה"
בבת ים, פגיעת הטיל יצרה הרס עצום, שמשתרע על פני רדיוס של 200 מטר וכולל פגיעה ברמות שונות בכ-110 בניינים, מתוכם 20 הוגדרו כבעלי מסוכנות קונסטרוקטיבית, כזו אשר אינה מאפשרת את שיקום המבנים אלא מחייבת את הריסתם. כתוצאה מפגיעת הטיל פונו מבתיהם כ-1,600 תושבים.
לדברי אייל ימיני, מנכ"ל ובעלים רי/מקס סנטר, חולון, בת-ים וראשון לציון, מרגישים התעוררות בביקוש לשכירות. "יש הרבה מפונים שפנו אלינו. יש כאלה שרוצים שכירות לטווח קצר כי הבניין לא נהרס כליל אך הוא מצריך שיפוץ - לשנות דברים מסוימים אבל לא הריסה. ומהצד השני, יש את מי שבאמת צריכים מקום מגורים יחסית קבוע לשנים הקרובות כי הולכים להרוס להם את הבניין. גם בחולון וגם בבת ים אנחנו רואים שיש יותר לחץ ודרישות ספציפיות לגבי נכסים, כמו ממ"ד ושזה לא יהיה בניין ישן". לדבריו, "ההיצע כרגע מספק את הסחורה, לא בכל האזורים, אבל בגדול הוא מספק את הסחורה".
בכל הנוגע לעליות מחירי השכירות בעיר, אומר ימיני כי "אני יכול להצביע על תופעה במסגרתה אנחנו מקבלים פניות מבעלי נכסים שמחדשים חוזים, שמתכננים להעלות את המחיר, דווקא בתקופה האחרונה. אני באופן אישי חוויתי הרבה פניות של אנשים שמשכירים את הדירות שלהם שהתקשרו מתוך כוונה להעלות את מחיר השכירות".
תל אביב: המשכירים מגלים סולידריות
ומה קורה בתל אביב? לדברי שירלי ורנר, זכיינית רי/מקס אושן תל אביב, ודוד לב ארי - יועץ נדל"ן רי/מקס אושן צפון תל אביב, שוק השכירות בתל אביב היה פעיל מאוד עוד לפני מבצע עם כלביא, כאשר המבצע רק העצים את הצורך בשכירות: "הגענו למלחמה בתקופת השיא של השכירויות של חודש יוני, אנשים גומרים את הלימודים, משפחות שעוברות דירה. תוסיף לזה שיש הרבה פרוייקטי פינוי-בינוי בעיר ואנשים מחפשים דירה להשכיר . באופן כללי, השוק היום הוא כזה שבו אנשים פחות קונים דירות ויותר מעדיפים לשכור. עכשיו תוסיף לזה את המלחמה - במכה אחת נכנסו הרבה אנשים שמחפשים דירה".

מצד שני, מצביעים ורנר ולב ארי על כך שההיצע של שוק השכירות בעיר "קשיח". "אין הרבה דירות להשכרה", הם אומרים, בכל האזור של רמת אביב, איפה שנפל טיל, וכמעט ואין בנייה חדשה, אז בהיצע הקיים תוסיף את כל הגברת ביקושים הגדולה מהסיבות שציינו קודם לכן, ואתה מבין לבד מה קורה. אנחנו מקבלים הרבה טלפונים מאנשים שצריכים את הדירה עכשיו. אם יש להם ילדים שלומדים בבית ספר מסוים או זה אז הם צריכים את זה בסביבה שלהם. מרבית האזורים שכן נפגעו מטילים כמו אזור דה וינצ'י או כמו השכונות הצפוניות הם אזורים שמראש ההיצע שם מוגבל".
הדינמיקה של ביקוש עולה לעומת היצע קשיח שאף ירד, משמעותה לפי חוקי הכלכלה הבסיסיים ביותר היא עליית מחירים. אולם לטענת ורנר ולב ארי נכון להיום אין שינוי במחירים להשכרה. "אף אחד לא בא ואמר לנו תעלו מחיר למעלה. יכול להיות שבהמשך אנחנו נרגיש שזה כן מייצר עלייה. כרגע יכול להיות שעדיין מפגינים סולידריות עם אנשים שנפגעו מטילים. אנשים מרגישים עדיין לא בנוח להעלות את המחירים. אין לי ספק, כמו כל אירוע שקורה בתל אביב, שזה בסוף גם יהיה מתורגם לעליות מחירים".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות